PLUS Život & Kultura Život

U Sinju otvorena izložba o djevojci s portreta od 20 milijuna dolara koja leži u sinjskom groblju

foto: Nikica Ugrin Radar // DalmacijaPlus

U sinjskoj Galeriji Galiotović svečano je otvorena izložba Wally Neuzil koju je, u suradnji s Kulturnim umjetničkim središtem Sinj, organizarao Wally Neuzil Gesellschaft / Društvo Wally Neuzil.

Spomenuta Wally je djevojka s čuvene slike Egona Schielea čija je sudbina godinama bila nepoznata. Tek prije dvije godine marljivim istraživačkim radom otkriveno je kako je Wally pokopana u malom, neuglednom grobu na sinjskom groblju. Rekonstrukcija njene tragične životne priče tema je ove izložbe.

Walburga„Wally“ Neuzil (1894. – 1917.) postala je poznata 1998. godine kada je njen portret, kojeg je naslikao slavni umjetnik bečke moderne Egon Schiele, zaplijenilo Državno tužilaštvo New Yorka, SAD, pod optužbom da je umjetnina otuđena tijekom nacističkog režima i da je nelegalno pripala muzeju u čijem je postavu. Ova presuda je rezultirala nizom slučaja umjetničkih restitucija kao i zakona te regulacija za imunitete umjetničkih posudbi.

Veliki Egon Schiele umro je od španjole sa samo 28 godina, 1918., nepunih godinu dana nakon Wally i tri dana nakon smrti trudne mu supruge, tek koji dan prije nego što će odumrijeti i Austro-Ugarska Monarhija.

Osim njegovih djela, iza njega je ostala legenda o još jednom “ukletom umjetniku” i njegovoj Wally, djevojci koju danas vole nazvati bečkom Mona Lisom.

Izložbu su otvorili Vitomir Perić, v.d. ravnatelja KUS-a, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac te autori koncepcije izložbe i izložbenog postava Robert Holzbauer, ujedno ravnatelj Muzeja “Leopold” i čuveni autrijski povjesničar umjetnosti, te  Marija Škegro.

Izložba je otvorena do 15. siječnja 2018. godine.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */