PLUS Dubrovnik

STO PUTA BRAVO // Veliki trgovački lanac donio odluku o neradnoj nedjelji, hoće li drugi slijediti primjer?

Prije nešto više od dva mjeseca u Zagrebu se održao okrugli stol na temu prava zaposlenika na neradnu nedjelju ili pošteno plaćeni rad neradnim danima, u organizaciji međunarodne organizacije CitizenGO u suradnji s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir.

Petir, koja se za uvođenje slobodne nedjelje zalaže posljednjih 15 godina tada je kazala kako polovica država članica EU ima reguliran ili zabranjen rad nedjeljom, a o ostale su to prepustile slobodnom tržištu i volji poslodavaca. Istaknula je i kako je u drugim zemljama EU rad nedjeljom plaćen i poštuje se zakon, dok se u Hrvatskoj rad nedjeljom jako malo plaćen. Dodala je i da su u trgovinama većinom zaposlene žene, rade za minimalac, i po tri tjedna bez slobodnog dana, nemaju vrijeme za sebe, za odmor i obitelj, što utječe na njihovo zdravstveno stanje.

Iako većinu trgovačkih lanaca očito nije briga za odmor, zdravlje i standard svojih zaposlenika, Uprava velikog vodećeg dubrovačkog trgovačkog lanca Pemo odlučila je prihvatiti prijedlog svojih zaposlenika o neradnoj nedjelji.

Shodno prijedlogu zaposlenika, od 15. rujna do 1. svibnja, nedjeljom tako neće raditi većina prodavaonica Pema, dok će manji dio prodavaonica biti dežurne nedjeljom, pretežito u jutarnjim satima.

Pemo d.o.o., koji je od osnutka dobit pretežito ulagao u razvoj, sad kad se snažno pozicionirao na dubrovačkom tržištu, želi dodatno poboljšati radne i životne uvjete i standard zaposlenika pa uvažava njihovu želju da im nedjelja bude slobodna, kao dan za obiteljska i prijateljska druženja, piše Dubrovnik INsider.

Pemo je vodeći dubrovački maloprodajni lanac osnovan 1994.g. u Dubrovniku, gdje je i otvoren i prvi maloprodajni objekt. Djeluje u sklopu Narodnog trgovačkog lanca, druge po veličini hrvatske grupacije. U svojim prodavaonicama kupcima nudi širok asortiman prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, pri čemu se posebno ističu svakodnevno svježe voće i povrće, meso domaćeg podrijetla, te kruh peciva i slastice s redovnim akcijskim cijenama i kvalitetom trgovačke robe.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */