Moj dom

DALMATINSKE ŽIVE OGRADE // Kako sačuvati svoju privatnost, a izbjeći zidove i preskupe ograde?

Rješenje su svakako žive ograde koje osim prvotne namjene razdjeljivanja posjeda i stvaranja pogodne mikroklime služe kao fantastična zvučna barijera, zaštita od vjetra, prašine i svakako neželjenih pogleda.

Živa ograda može da se koristi i kao pozadina drugim biljkama, a može se kombinirati na jednoj strani jedna vrsta, a na drugoj druga vrsta.

Dobro pogledajte dvorište i razmislite koja bi biljka bila idealna za vas.

Mi smo obišli naše okruženje i primijetili smo u Dalmaciji se najčešće koriste ove vrste biljaka za živu ogradu:

Prunus laurocerasus, lovor višnja – Češće se sadi u priobalju zbog otpornosti na vjetar. Preporučena sadnja je 2 – 3 komada na metar dužine.

Želite li trajnozelenu, otpornu živicu, lijepih zelenih listova, koja dobro uspijeva na gotovo svim vrstama tla i na raznim staništima, dobro podnosi sunce, ali uspijeva i u sjeni, tada je ova biljka pravi izvor za vas. Osim lijepih, sjajnih, zelenih listova, ova biljka u proljeće cvate mirisnim bijelim cvjetovima skupljenim u izdužene cvasti. Plodovi, crne bobice su otrovne. Lovorvišnja ne podnosi krednjačka tla. Koristi se za uzgoj srednjevisokih ili visokih živih ograda. Biljke se šišaju krajem lipnja, što je dobro obaviti ručnim škarama za živicu, kako se ne bi previše oštetili lijepi veliki listovi. Dobro podnosi i jako orezivanje koje služi pomlađivanju biljke.

Foto: rasadnik Mihalek

Aurus nobilis, lovor– je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae), najviše rasprostranjena na području Mediterana. Može narasti do 18 m visine a radi gustu i široku krošnju a cvate u ožujku i travnju te plodovi dozrijevaju kasno u jesen. Voli vlažnu i toplu klimu a raste kod u priobalnom području Istre,Kvarnera i Dalmacije.

Photinia,fotinija– je biljka koja je zimzelena tijekom cijele godine,idealna za formiranje živih atraktivnih ograda. Tijekom godine mijenja svoje ruho u tri faze što je čini izuzetno zanimljivom jer u jednom trenutku tamno zelena, zatim crvena i u punoj raskoši cvatnjom bijelih cvjetova.

 

Nerium oleander ,oleandar– je zimzeleni grm koji naraste do 6 m visine, cvjetovi su krupni,dvostruki, a cvate od lipnja do rujna. Zbog svojeg otrovnog predikata treba čuvati kućne ljubimce i djecu od kontakta ali je to ujedno i prednost jer odbija gmazove.

Samoniklo raste na području Sredozemlja a kod nas je samonikao na području Dubrovnika.

Da bi zelena ograda bila lijepa i bujna, preporučljivo je svake godine barem jednom prihraniti biljke. Preporuka stručnjaka je da se to čini u ožujku i svibnju s manjom količinom.
Iako su postavljene tu da štite od prolaznika, mi smo ipak uspjeli slikati jednu “živu” ogradu u dvorištu naše čitateljice.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */