PLUS Hrvatska

Ovo je Ante Bačić, najrastrošniji saborski zastupnik iz redova HDZ-a koji je potrošio duplo više novca od predsjednika Sabora

Screenshot: TV Jadran

Saborski zastupnik Ante Bačić od svojih miljenika zvani “Baćo” u Hrvatski sabor ušao je prije nešto više od godinu dana i već je postao rekorder. Prema najnovijim podacima Bačić je najrastrošniji saborski zastupnik iz redova HDZ-a i drugi najrastrošniji saborski zastupnik uopće.

Od početka godine do 10. srpnja 2018. godine, od zastupnika Ante Bačića više je potrošio jedino SDP-ov Domagoj Hajduković i to nešto više od 500 kuna. Bačićevi troškovi ukupno iznose visokih 89.488,80 kuna, a većina troška se odnosi na troškove korištenja prijevoza i to vlastitog automobila WV Golf proizvedenog 2013. godine kojeg je kupio podizanjem kredita. Napominjemo da ovaj visoki iznos od gotovo 90 tisuća kuna nije konačan jer nisu obračunata sva službena putovanja, pa postoji mogućnost da Bačić u troškovima nadmaši i trenutno najrastrošnijeg saborskog zastupnika Hajdukovića.

Samo na putovanja potrošio više od 50 tisuća kuna
Vozeći se u automobilu, u službene svrhe, Bačić je u šest mjeseci i 10 dana potrošio ukupno 28 tisuća i 280 kuna, što iznosi gotovo 5 tisuća kuna mjesečno samo na troškove automobila. Uz to, na cestarinu Bačić je potrošio 6.602 kune što je za nekoliko stotina kuna više od iznosa prosječne hrvatske plaće. Popularno zvani Baćo nije prijavio nikakav trošak vožnje autobusom, vlakom, tramvajem ili drugim oblikom javnog prijevoza, ali zato je na prijevoz avionom potrošio više od 17 tisuća kuna. U hotelima je za troškove noćenja ostavio 6.092,08 kuna.

Troškovima tu nije kraj
Uz visoku bruto plaću od 20 tisuća i 705 kuna Bačiću su za dnevnice u navedenom razdoblju isplaćene dodatne 3 tisuće kuna, a prema podacima iz njegove imovinske kartice mjesečno još prima 2 tisuće kuna po osnovi drugog dohodka. Bačić uz mjesečnu plaću, ostvario je pravo na isplatu naknade za odvojeni život pa mu je tako po ovoj osnovi isplaćeno 5.770,97 kuna. I dok se Baćo vozi, leti, putuje, odsjeda u hotelima i ubire dnevnice porezni obveznici za njegovu stanarinu u Zagrebu izdvojili su više od 19 tisuća kuna. Uz to na režije je potrošio oko 3 tisuće kuna što ga svrstava u 10 posto najrastrošnijih saborskih zastupnika i u ovoj kategoriji.

Duplo skuplji od predsjednika Sabora
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u pola godine imao je 36 tisuća kuna dodatnih troškova, od čega gotovo trećinu na avion. Njegova dužnost, naime, uključuje česta putovanja od koji su većina iz Hrvatske, pa to može i biti razumljivo. S jedne strane razumljivo, s druge strane zanimljivo da je Bačić potrošio duplo i kusur više i od predsjednika Hrvatskog Sabora.

Dvomjesečni godišnji nakon nepunih mjesec dana rada
Bačiću je započeo mandat 19. lipnja 2017. kao zamjeniku Damira Krstičevića. Bačić je ušao u Sabor jer su mu se “posložile nemoguće karte”. Mato Franković postao je gradonačelnik Dubrovnika, Andro Krstulović Opara gradonačelnik Splita, a Blaženko Boban splitsko-dalmatinski župan. Prethodno su za ministre imenovani Kujundžić, Krstičević i Kuščević. Marija Vučković imenovana je za državnu tajnicu. Svi oni bili su na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici. I tako se otvorilo mjesto i za popularno zvanog Baću koji je nakon nepunih mjesec dana dužnosti dobio pravo na dvomjesečni godišnji odmor. Trenutno je opet na odmoru do 15. rujna jer Sabor do tada ne zasjeda.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */