Hrvatska

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Europski parlament je u tematskoj raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu. Ulazak bi se, po očekivanjima hrvatskih europarlamentaraca, mogao dogoditi 2019. godine.

Na sjednici je od strane pojedinih zastupnika spomenuto da “ne bi smjelo biti zemalja prvog i drugog reda kada se govori o Schengenu”, zatim da će Hrvatska, s Bugarskom i Rumunjskom, imati važnu ulogu u zaštiti EU granica, kao i da “u EU-u ne može biti država drugog razreda i da nije pošteno isključiti te tri države iz zone bez granica”.

“Ovo je prvi put da se u ovoj instituciji, Europskom parlamentu, kao prioritetna tema zasjedanja pojavilo nešto što je naš nacionalni strateški interes. Događaji 2015. su pokazali koliko je važno biti s prave strane šengenske granice”, istaknuo je Tonino Picula čija je grupa i inicirala raspravu. Od Hrvatske očekuje da do kraja sljedeće godine ispuni sve kriterije za pristupanje.

Picula je u razgovoru s hrvatskim novinarima napomenuo da je u raspravi Hrvatska gotovo unaprijed dobila podršku za članstvo. “To implicira možda da neće biti političkih blokada hrvatskog ulaska u šengenski prostor”, istaknuo je.

U raspravi su osim Tonina Picule sudjelovali i hrvatski zastupnici Ruža Tomašić, Jozo Radoš i Željana Zovko.

Neki zastupnici smatraju da bi Schengen trebalo reformirati, a ne širiti, jer nije uspio odgovoriti izazovima većeg migrantskog vala i terorističkim prijetnjama.

Ulazak u šengensku zonu politička je odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Europskog vijeća. Vijeće je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske još uvijek u tijeku i da se rješavaju određeni nedostaci, no da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju prijedlog Europske komisije u bliskoj budućnosti.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */