Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Značaj svetog Stjepana u božićnom vremenu

O ranom životu Svetog Stjepana ne zna se ništa. Bio je jedan od sedmorice đakona prve Crkve.

Foto: TZ Split

Sveti Stjepan obilježava se danas, dan nakon Božića te se ovaj dan još naziva i Štefanjem. Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika slavi se novi početak te je običaj da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima. Na Adventu u Splitu čak i kada nam je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja i dodira, ljubav predstavlja sponu koja svaku osobu spaja s najmilijima, piše DP.

Sveti Stjepan se u ikonografiji najčešće prikazuje u đakonskoj dalmatici, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom ili knjigom u drugoj ruci, a štuje ga se kao zaštitnika đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje. Njegovo ime grčkog je porijekla te znači kruna, stoga 26. prosinca, osim Stjepana, imendan također slave Krunoslave i Krunoslavi.

Život svetog Stjepana bio je okarakteriziran iznimnim čovjekoljubljem i milošću

Nažalost, o ranom životu Svetog Stjepana ne zna se ništa. Bio je jedan od sedmorice đakona prve Crkve, službe koja je nastala na temelju tadašnjih poteškoća i potreba jeruzalemskih kršćana, a njegov lik spominje se tek nakon Isusove smrti. Zbog otvorenog izjašnjavanja o kršćanskoj pripadnosti i propovijedanju Isusova nauka bio je osuđen za bogohuljenje.

U Djelima apostolskim navodi se kako je Sveti Stjepan bio pun vjere, milosti i Duha Svetoga, no lažno su ga optužili da je govorio pogrdno protiv Mojsija i Boga. Pred Velikim vijećem narod mu je sudio na temelju takvih podmetnutih lažnih svjedočanstava a, nakon što je Sveti Stjepan pred Velikim vijećem održao govor, dodatno je uznemirio jeruzalemske starješine zbog čega su ga izbacili iz grada i tamo kamenovali do smrti. Stjepan ih nije proklinjao, već naprotiv, molio je Gospodina da primi njegov duh i da starješinama ubojstvo ne uzme za grijeh.

Smrt Svetog Stjepana kao simbol rađanja novog kršćanstva

Nakon Stjepanove smrti došlo je do velikog progona, zbog kojeg su se svi stanovnici osim apostola raspršili po judejskim i samarijskim krajevima. To je na obilježilo jedan novi početak kršćanstva jer su svi razbježani ljudi počeli širiti evanđelje propovijedajući. Na taj je način Crkva rasla i širio se kršćanski nauk.

Sveti Stjepan i danas može biti veliki uzor, kako po svom životu, tako i po smrti, on je simbol oprosta i borbe protiv nepravde. Ovaj blagdan podsjeća nas na to da je vrlo važno poznavati svoju vjeru i po njoj živjeti. Isto tako i slogan ovogodišnjeg Adventa u Splitu, „Ljubav nas spaja”, naglašava čarobnu moć Božića da sve nedaće ostavi po strani i učini svijet mjestom zajedništva i razumijevanja kao što je to nastojao za života učiniti sveti Stjepan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...