Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Njuz

Drastičan pad potražnje za sezoncima u Splitsko-dalmatinskoj županiji

S obzirom na neizvjesnost situacije uzrokovane COVID krizom znatno je smanjena potražnja za sezonskim radnicima – nismo, nažalost, ni očekivali drukčiji odgovor od onoga koji nam je dala Jelena Gogić, predstojnica Područne službe Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri Područnoj službi Split, u prva dva mjeseca ove godine ukupno je traženo 705 sezonskih radnika, niti trećinu koliko u isto vrijeme lani kada su poslodavci tragali za njih 2450, piše SD.

– Broj traženih radnika manji je za 1745 radnika ili 71,2 posto, a u odnosu na prva dva mjeseca 2019. godine, kada je bilo ukupno 2721 traženih sezonskih radnika, manji je za 2016 radnika ili 74,1 posto – podastire sumorne brojke Jelena Gogić, navodeći kako je pad ponude zabilježen kod svih sezonskih poslova.

NEZAPOSLENI STRANCI

Neki se još nisu ni pojavili u potražnji, poput, primjerice, skipera, turističkog animatora, vodiča, masera, hotelskog domaćina, sobarice, iznajmljivača vozila, vozača taksija…

– Nezaposlenim osobama, ako ispunjavaju uvjete po pojedinom oglašenom radnom mjestu, najzanimljivije su razne vrste administrativnih poslova, bilo da je riječ o poslovima za koje je potrebna srednja ili viša i visoka stručna sprema. Tako na jedno radno mjesto aplicira veći broj nezaposlenih osoba iako su takvi poslovi češće manje plaćeni od nekih drugih – kaže šefica splitskog HZZ-a, zamjećujući i pad potražnje za sezonskim radnicima u trgovini. U prva dva mjeseca ove godine u sektoru trgovine u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponuđeno je 88 radnih mjesta, što je za 71 radnika ili 44,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

– Međutim, ukupno gledano u godišnjoj potražnji za radnicima u području trgovine nema većih oscilacija za razliku od drugih djelatnosti. U djelatnosti građevine, zdravstva i obrazovanja bilježi se porast potražnje radne snage, što je rezultat dvaju potresa koji su pogodili Hrvatsku, COVID krize i prelaska na online nastavu – objašnjava Gogić, navodeći kako je krajem veljače u evidenciji njezine područne službe zavedeno 29.128 nezaposlenih osoba, a prošlog mjeseca su se među 1516 novoprijavljenih našle i one iz drugih zemalja. Najviše ih se, veli, vratilo iz Njemačke (12), iz Paname (8), te pet iz Nizozemske.

SUMORNE BROJKE

Potkraj veljače je u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 162.386 nezaposlenih osoba u RH, što je za 2959 manje nego prethodnog mjeseca, a za 24.409 osoba više nego u veljači 2020. Tako je u prošlom mjesecu, prema posljednjim obrađenim podacima, nezaposlenost smanjena 1,8 posto u usporedbi sa siječnjom, ali i povećana 17,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Od ukupnoga broja nezaposlenih u veljači bila su 73.343 nezaposlena muškarca (45,2 posto) i 89.043 žene (54,8 posto). Broj nezaposlenih muškaraca povećan je 17,6 posto, a žena 17,8 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Najveće povećanje nezaposlenosti evidentirano je u dobnoj skupini od 15 do 19 godina (32 posto), a najmanje u skupini osoba od 60 i više godina (9 posto).

Gruba je to statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojoj su, uzme li se u obzir obrazovna struktura nezaposlenih, među Hrvatima bez posla najbrojnije osobe sa završenom srednjom, trogodišnjom ili četverogodišnjom školom.

Porast: najgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u veljači imali su Splitsko-dalmatinska županija (29.128 ili 17,9 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Grad Zagreb (20.642 ili 12,7 posto) i Osječko-baranjska županija (18.277 ili 11,3 posto), a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji (2048 ili 1,3 posto). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana je nezaposlenost povećana u svim županijama. Najveći porast broja nezaposlenih evidentiran je u Primorsko-goranskoj županiji (33,8 posto), Zagrebačkoj županiji (33,6 posto), Gradu Zagrebu (33,4 posto) te Istarskoj županiji (31,0 posto), dok je najmanji porast nezaposlenosti zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj (2,8 posto) i Sisačko-moslavačkoj županiji (4,5 posto).

Trgovina: sve ovisi o sezoni

Trgovina je drugi najveći poslodavac u Hrvatskoj. Oko 16 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi u trgovini. Osim toga trgovina je veliki generator radnih mjesta, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u kojoj ne raspolažu podacima kakve su trenutne potrebe za sezonskim radnicima u trgovini, ali ističu važnu ulogu zaposlenih u spomenutom sektoru, koji su “i u vrijeme općeg lockdowna radili i osigurali redovnu opskrbu, što ih je svrstalo u strateški važne zaposlenike”.

– Posljednjih godina trgovina je bila suočena s manjkom radne snage, s tim u vezi upravo su granske udruge trgovine izlobirale da se trgovina prvi put 2019. godine uvrsti u sustav kvota zapošljavanje stranaca. Novi Zakon o strancima ukinuo je sustav kvota i olakšao zapošljavanje stranaca. Činjenica je da je većina trgovaca, pogotovo onih koji posluje na Jadranu, već sad počela s pripremom sezone, i traženjem djelatnika različitih profila, od prodavača, vozača, blagajnika i mesara koji su i dalje najtraženije zanimanje. Ako ne bude dovoljno raspoložive domaće radne snage, trgovci će zaposliti i strance, kažu u HGK-u, dodajući kako turistička sezona ovisi o epidemiološkoj situaciji u zemlji, o čemu će ovisiti i opseg trgovine, odnosno potrošnje na Jadranu.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...