Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Splitsko-dalmatinska

Splitski brodograditelji predali kruzer ‘Ultramarine‘ za polarne ekspedicije

Splitski brodograditelji konačno su uspjeli naručitelju predati kruzer za polarne ekspedicije, brod “Ultramarine”. Kašnjenje ove isporuke im je donijelo umanjene i prolongirane plaće za siječanj, te isplatu minimalca od 3400 kuna za veljaču.

Novogradnja 487, tehnološki vrlo zahtjevna, u petak je isporučena američkoj specijaliziranoj kompaniji “Quark Expeditions”, prenosi SD.

Brod je vrijedan više od 100 milijuna eura. Dug je 128 i širok 21,5 metara. Primat će do 200 putnika u 103 luksuzno uređene kabine, a o njima će se brinuti 140 članova posade. “Ultramarine” ne bi bilo moguće izgraditi da Vlada 2018. godine nije bila dala jamstvo za njegovo financiranje. A kredit za gradnju osigurao je HBOR.

Iz škvera javljaju da je kupac, odmah po primopredaji broda, HBOR-u vratio cjelokupni iznos kredita u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i kamatu. Također, Vladi je odmah vraćeno i državno jamstvo kojim je podržala projekt i omogućila financiranje izgradnje novogradnje 487 u visini od 68,1 milijuna eura. Državni proračun prihodovat će i 724 tisuće eura naknade za jamstvo.

– Ovom smo isporukom vrlo zahtjevnom svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje i mogućnosti “Brodosplita” koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera, rekao je Tomislav Debeljak, vlasnik brodogradilišta.

Andrew White, prvi čovjek “Quarka” izrazio je zadovoljstvo brodom, spominjući njegov dizajn i projekt. Debeljak je još istaknuo, kaže se u priopćenju, da je škver i u uvjetima pandemije u posljednjih godinu dana dokazao „sposobnost obaviti posao do kraja i u dogovorenim rokovima”.

Izvor fotografije:

  • Brodosplit: Brodosplit
Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...