Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

U Dalmaciji 211 milijuna kuna ulaganja u ribarske luke

U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo do 2020. godine dodijeljeno je više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore, a čini se kako je u okviru programa najznačajniji vjetar u leđa pomorskim i obalnim gospodarstvima pružen mjerom I.23/I.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa“, u sklopu koje je raspoloživo ukupno 344 milijuna kuna, piše SD.

359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka

Ministarstvo poljoprivrede je u okviru prvoga natječaja za provedbu mjere vezane uz ulaganja u modernizaciju, opremanje te izgradnju ribarskih luka i iskrcajnih mjesta diljem Hrvatske ugovorilo iznos od gotovo 137 milijuna kuna. Riječ je o sada već dovršenom ribarskom gatu u Vrsaru, ribarskim lukama Brižine, Vela Lamjana i Savudrija, koje su u završnim fazama radova, te ribarskim lukama Gaženica i Rab koje su trenutačno u fazi provedbe.

Drugim krugom natječaja dodijeljena je ukupna potpora u iznosu od 222 milijuna kuna, a radi se o projektima ribarskih luka na području Rovinja, Dubrovnika, Poreča, Komiže, Krka, Novalje te Zadra. Sva predmetna ulaganja zajedno čine najveći financijski zahvat na ribarskoj infrastrukturi i domaćoj strateškoj djelatnosti – ribarstvu – otkad postoji Hrvatska.

Najveća ulaganja u ribarske luke u hrvatskoj povijesti

Jedan od najzahtjevnijih i najopsežnijih projekata programa uključuje, za Hrvatsku tržišno i geografski značajnu, Ribarsku luku Vela Lamjana u Kalima, za koju je dodijeljena potpora veća od 71 milijun kuna. Uz Vela Lamjanu, kao ključan projekt u Zadarskoj županiji ističe se i ulaganje u luku Gaženica, u vrijednosti odobrene potpore veće od 27 milijuna kuna. 

Istodobno, za Splitsko-dalmatinsku županiju značajni su projekti luka Brižine te Komiža, s pojedinačnim ulaganjima većim od 37 milijuna kuna. Planirana ulaganja omogućit će iskrcaj ribe direktno na obalu, kao i njezino vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najkraćem mogućem vremenu. 

Također, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je za luku Sustjepan odobrena vrijednost potpore od 37 milijuna kuna, pri čemu je vrijednost ukupnog projekta 47 milijuna kuna.

„Riječ je o najvećim investicijama u ribarstvo i ribarsku infrastrukturu u hrvatskoj povijesti, sustavno ulažemo u hrvatske ribare i njihovu budućnost, a brojni projekti diljem hrvatske obale sada već govore sami za sebe. Potičemo razvoj ribarske industrije i obalne zajednice kako bismo unaprijedili sektor koji još uvijek ima brojne neiskorištene potencijale  – sve kako bi buduće generacije imale mogućnost raditi i živjeti od ribarstva“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...