PLUS Zadar Dalmacija

ZADARSKA ŽUPANIJA // Prihvaćen proračun u iznosu od 901,1 milijuna kuna

Nakon rasprave o amandmanima na proračun Zadarske županije, vijećnici su prihvatili proračun za iduću godinu u iznosu od 901,1 milijuna kuna, što je povećanje od ukupno 6,5 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. Za proračun je glasovalo 22 vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, točno koliko je potrebno za natpolovičnu većinu svih izabranih županijskih vijećnika, 11 oporbenih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan, piše portal 057.info.

U proračunu se najviše povećavaju sredstva za prijevoz učenika srednje škole sufinanciranjem prijevoza s 10 na 15 posto, a za deficitarna zanimanja u stopostotnom iznosu (ukupno 2,1 milijun kuna). Učenicima deficitarnih zanimanja će se u cijelosti od sljedeće školske godine sufinancirati i udžbenici (775.904,00 kuna), a znatno se povećava iznos za novorođenu djecu i to u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna. Tako će za prvo i drugo dijete županija roditeljima uplatiti naknadu od tisuću kuna, a za treće i svako iduće dijete po pet tisuća kuna.

S gotovo dva milijuna kuna sufinancirat će se smještaj korisnika u privatnim domovima za starije i nemoćne, a aktivnosti civilne zaštite povećavaju se za 400 tisuća kuna, na 1.1 milijun kuna.

Kako je naglasila resorna pročelnica Bibijana Baričević 85 posto proračuna iznose proračunski korisnici koji su u riznici, a to su sve srednje i osnovne škole u županiji, zdravstvene ustanove i ustanove u kulturi te županijske razvojne agencije.

Od 13 amandmana na prijedlog proračuna usvojen je amandman Kluba nezavisnih vijećnika Zadarske županije kojim je predloženo financiranje projekta „Vratimo sport u škole”, koji će u idućoj godini obuhvatiti deset škola. Nositelji projekta bit će Zadarska županija, Sportska zajednica Zadarske županije i Školski sportski savez, a za ovu namjenu bit će osigurano 187.500 kuna iz proračuna.

Župan Božidar Longin naglasio je kako je proračun razvojni, ali sa socijalnim komponentama, jer je usmjeren ka demografskim mjerama pomoći mladim obiteljima te pomoći socijalno ugroženim stanovnicima kroz sufinanciranje raznih programa poput smještaja umirovljenika u privatnim domovima.

Iznimno mi je drago da smo već u proračunu za 2018. godinu pronašli sredstva za sve ključne projekte koje smo predvidjeli u našem predizbornom programu. Povećali smo rodiljne naknade, u potpunosti smo pokrili troškove školovanja za deficitarna zanimanja, osigurali sredstva za sportska natjecanja osnovnih i srednjih škola, a našim umirovljenicima sufinancirat ćemo boravak u privatnim domovima s iznosom od 500 kuna mjesečno. – rekao je Longin.

 

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */