PLUS Dalmacija

SVAKA ČAST Plaža u Baškoj vodi dobiva nova vježbališta, šetnicu, igrališta, pametne kante, rampe…

Umag, Pula, Šibenik, Rovinj, Opatija, Novalja, Vodice, Ploče, Omiš i nekolicina drugih većih gradova i općina u Hrvatskoj dobitnici su sredstava Ministarstva turizma za uređenje plaža. No među svima njima posebno se ističe plaža Nikolina u Baškoj vodi koja je dobila maksimalnih 700 tisuća kuna i pretekla sve navedene gradove u povlačenju sredstava.

S ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma, Ministarstvo turizma  je objavilo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava. Tom su Odlukom odobrena sredstva za sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti 19.971.700 kuna za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre, među kojima je i plaža Nikolina u Baškoj vodi kojoj je pripao najveći iznos sredstava.

Naime, ovog ljeta Općina Baška Voda pripremila je projekt uređenja i opremanja ukupno 18 tisuća kvadrata plaže Nikoline. Do sada je bilo uređeno 8.500 metara kvadratnih, a nije zanemariva činjenica da prosječne plaže u Dalmaciji iznose manje od 2.500 kvadrata, što govori o važnosti ovog projekta. Poseban doprinos ovom projektu dala je saborska zastupnica Dragica Roščić koja je pripremila prijavu projekta na natječaj.

– Očekuju nas nova vježbališta, igrališta, osvjetljena šetnica do „Oseke“, kante sa senzorima ispunjenosti, pametna rješenja, brojač posjeta, šetnicom u potpunosti povezane tri rampe za osobe smanjene pokretljivosti! Uz šetnicu na plaži će se napraviti pobočni zid do pokosa ispod obalne šetnice prema Baškom polju kako bi se osigurala statika na području gdje rastu borovi – priča nam saborska zastupnica Dragica Roščić koja je prijavu i pripremila.

– Ono što je bilo bitno je ishoditi sve suglasnosti Ministarstva državne imovine, Hrvatskih Voda i ostalu dokumentaciju te uključiti građane u sam projekt, pa su se tako već članovi našeg DVD-a uključili u planiranje vježbališta kako bi održavali fizičku spremu. Mame i djeca jedva čekaju novu šetnicu za rekreaciju. Osvjetljavanjem plaže povećat ćemo sigurnost u večernjim satima – istaknula je Roščić te dodala da Baška Voda ima nevjerojatne resurse.

– Osim projekta kojeg sam pripremala, kao članica Odbora za turizam Hrvatskog Sabora ove godine sam zadovoljna što je naše Podbiokovlje ostvarilo sredstva u ukupno dodijeljenim iznosima razmjerno broju noćenja – zaključila je Dragica Roščić za DalmacijaPlus.

Plaža Nikolina jedna od 10 najatraktivnijih

Podsjetimo – 2008. g. Unutar Programa UN-a za okoliš – Baška Voda je pilot područje za koje je napravljen Strateški plan održivog upravljanja plažama, ranijim zahvatima osigurana je statika plaže koja je u skladu s valovanjem , odgovorno je nadohranjeno žalo čime je trajno osigurana današnja površina plaže Nikolina. Nikolina je nositeljica plave zastave od 2006. g. Plavi cvijet je osvojila 2008., plaža je „finalistica“ na Danima Hrvatskog turizma 2015 g., 2016 g. i 2017.g. Po izboru Daily maila spada u 10 najatraktivnijih plaža, a broj pogleda na web kameri često premašuje poglede na mjesec i New York.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */