Split

Splitski izviđači predali Betlehemsko svjetlo zamjenici Jeleni Hrgović: Nek ovo svjetlo bude simbol koji nadvladava tamu

Grad Split

Predstavnici splitskih izviđača donijeli su danas u Gradsku upravu fenjer s plamtećim Betlehemskim svjetlom mira i predali ga zamjenici gradonačelnika Jeleni Hrgović, kao simbol svjetla koje nadvladava tamu, uz želje za mir i dobro kao glavne poruke Božića.

Izviđači su već u subotu, 23. prosinca, svjetlo donijeli u splitsku prvostolnicu – katedralu svetog Dujma. Fenjer su zamjenici Hrgović predali mladi izviđači Martina Škec i Vito Aschero, a o radu Splitskog skautskog zbora je govorila načelnica zbora Ivana Jarebica. Kazavši kako je ovo već 25. put za redom da izviđači donose svjetlo u Split, napomenula je da je riječ o zadnjoj akciji koju izviđači provode u kalendarskoj godini.

I predsjednik zbora Leo Perić je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa Gradom, koji pomaže i financijski rad zbora te istakao spremnost izviđača da ljeti organiziraju čuvanje Marjana. Preuzimajući fenjer zamjenica gradonačelnika je zahvalila izviđačima što su donijeli svjetlo u Grad. U razgovoru s njom sve izviđačice i izviđači su istakli kako ih je među skaute privuklo prijateljstvo, druženje u prirodi, učenje o njoj, što sve skupa postaje njihov način življenja. Potom su svjetlo ostavili u podnožju božićne jelke u atriju Banovine.

Betlehemsko Svjetlo mira je događaj kojeg je 1986. godine izvorno organizirala austrijska televizija ORF (Linz) – i dio je velike dobrotvorne misije – Svjetlost u tami, za djecu u potrebi u Austriji i inozemstvu. Od 1989. godine došlo je do suradnje između izviđača i vodiča u mnogim zemljama pa je svjetlo prenošeno diljem Europe. Kao simbol dobrih osjećaja u vrijeme Božića, izviđači ga tradicionalno prenose iz Betlehema, preko Beča, Zagreba pa do Splita i dalje. Talijanski izviđači su 1993. godine prvi put u Split, u katedralu svetog Dujma, donijeli fenjer s Betlehemskim svjetlom.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */