Hrvatska

Petarde su noćna mora za većinu kućnih ljubimaca i životinja u gradu, pas zbog te buke može i uginuti

Obilježavanje Nove godine ne može proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava, a upravo je to vrijeme noćna mora za većinu kućnih ljubimaca, ali i životinja u gradu. Nerijetko se zna dogoditi da pas ili mačka zbog stresa uzrokovanog bukom  i ugine.

U eksplozijama petardi najčešće se ozljeđuju djeca, piše HRT. No ni životinje nisu pošteđene, pogotovo od buke koja prestravljuje pse, mačke, ptice. Simptome “pompofobije”, odnosno straha uzrokovanog glasnim zvukovima ima svaki drugi pas. Strah je urođen i teško ga je iskorijeniti, a zakon koji regulira prodaju pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob ove je godine postrožen.

No prijateljima životinja to nije dovoljno, kažu da nema smisla nešto što je zabranjeno cijelu godinu dopustiti šest dana i zato traže potpunu zabranu. Zbog šoka, životinje prestaju jesti, ogluše, a zna biti i srčanih udara. O pomoći najbolje je savjetovati se s veterinarom. Ako ljubimca ostavljate samog važno je da se ostavi upaljeno svijetlo, televizor ili radio, da se ni u kojem  slučaju ne osatvljaju otvorena balkonska vrata te da se ni u kojem slučaju psi ne vežu za radijatore, jer je to najčešći uzrok smrtnosti.

HRT piše da prema nekim procjenama, u Europi gotovo 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi. Imajte to na umu sljedeći put kada zapalite neku pirotehniku.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */