PLUS Hrvatska

OTVORENA NOVA ISTRAGA PROTIV MAMIĆA // DORH: Podignuo milijune s računa Dinama i uplatio ih na svoj i bratov račun

izvor: Facebook

DORH je otvorio novu istragu protiv Zdravka Mamića! Dugogodišnji gazda Dinama, koji je već opterećen s dvije optužnice za gospodarski kriminal u Dinamu, sada je sumnjiči da je kao predsjednik gradskog kluba Dinamo, s računa kluba u Austriji podignuo iznos od oko 19,505 milijuna kuna između 2004. i 2007. godine te neovlašteno sredstva prebacio na svoj i bratov bankovni račun, piše Index.hr.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, na temelju rezultata istrage USKOKA i izvida pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, potvrdili su iz DORH-a.

U obrazloženju se navodi kako se osnovano se sumnja da je 58-godišnjak kao izvršni dopredsjednik i član uprave jednog sportskog kluba, od početka veljače 2004. godine do 7. ožujka 2007.; u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge na štetu tog kluba; s računa kluba u jednoj austrijskoj banci (okrivljenik je bio ovlaštena osoba za raspolaganje s novčanim sredstvima tog računa) bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno najmanje 2.535.574,71 eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun.

Postoji osnovana sumnja da je 58-godišnji okrivljenik na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 2.572.432,50 eura odnosno 19.056.706,80 kuna, te da je bratu pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 58.807,40 eura odnosno 448.626,03 kune, tvrdi DORH.

Navedeni novac su, osnovano se sumnja, koristili za svoje potrebe, a sportski klub je oštećen za ukupno najmanje 2.631.239,90 eura, odnosno 19.505.332,83 kune.

Klan Zdravka Mamića, u dvije do sada podignute optužnice, pod sumnjom je za krađu 260 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo. Mamić je tijekom inkriminiranog razdoblja bio izvršni predsjednik kluba. Opterećen optužbama, povukao se na poziciju savjetnika ali i dalje rukovodi Dinamom.

Na temelju prve optužnice Mamiću i suradnicima sudi se pred Županijskim sudom u Osijeku. U tom postupku Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama i aktualnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara optužuje se da izvukli 116 milijuna kuna iz Dinama te oštetili državni proračun za 12,2 milijuna kuna.

Ključni svjedoci na suđenju, Luka Modrić, Dejan Lovren te Modrićeva punica Vesna Juraić, nakon svjedočenja i sami su završili pod istragom nadležnog tužiteljstva u Osijeku, zbog sumnje u davanje lažnog iskaza.

Spis prve optužnice se sastoji od 167 omota u kojima je 14.826 stranica i 2388 dokaznih prijedloga Uskoka.

USKOK, između ostalog, tvrdi da je početkom 2010. sklopljen ugovor o transferu igrača Dejana Lovrena, iz Dinama u francuski Lyon, uz obeštećenje od 66 milijuna kuna koje je u cijelosti trebalo pripasti Dinamu te da je naknadno sačinjavana dokumentacija kojom je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto transfernog obeštećenja koje je u konačnici završilo kod Zdravka i Zorana Mamića.

Na sudu USKOK želi dokazati da je i NK Dinamo, po nalogu Zdravka Mamića, bez znanja tijela kluba, Zoranu Mamiću davao pozajmice od preko 24 milijuna kuna koje nije uredno vraćao, a što je, prema stajalištu Porezne uprave, pravni posao gdje se trebaju platiti propisana davanja. Tužitelj tvrdi da je Zoran Mamić te pozajmice vraćao sredstvima kluba što su mu omogućili okrivljenici Vrbanović i Zdravko Mamić, lažno prikazujući da Dejanu Lovrenu pripada 50 posto obeštećenja pri transferu u Lyon, a koji je novac proslijedio Zoranu Mamiću, čime su u konačnici vraćene sporne pozajmice.

USKOK tvrdi kako je bilo nezakonitosti i u ugovoru o transferu igrača Luke Modrića u engleski Tottenham, u travnju 2008., kojim je određeno da engleski klub Dinamu mora isplatiti 21 milijun eura.

Optužuju Zdravka Mamića kako je antidatirao aneks ugovora o profesionalnom igranju između Dinama i Luke Modrića, koji je sačinjen u vrijeme kada je Modrić već otišao u Englesku, kako bi se tako opravdala isplata 50 posto transfernog obeštećenja Luki Modriću. Novac je Modrić podignuo i na ruke isplatio Zdravku Mamiću i njegov obitelji, kako je kazao na suđenju.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */