Hrvatska

Od Nove godine kupnja automobila bit će puno povoljnija

izvor: HRT

Početkom iduće godine stižu dobre vijesti za vozače. Smanjuju se nameti na kupnju i korištenje automobila, što će u konačnici dovesti do pojeftinjenja novih, a pogotovo rabljenih vozila.

Za kupce rabljenih automobila od početka 2018. postupak prijenosa vlasništva bit će znatno brži. Više neće ići javnom bilježniku, na policiju i u poreznu upravu, već će sve obavljati na jednom mjestu – u Stanici za tehnički pregled.

Dovoljno je imati samo ugovor o kupoprodaji koji ne mora biti ovjeren kod javnog bilježnika i prometnu dozvolu vozila. Temeljem ta dva dokumenta u bilo kojoj stanici za tehnički pregled moguće je obaviti prijenos vlasništva. Uz to, usluge sudskih vještaka više neće trebati, čak ni za procjenu vrijednosti kod oštećenih vozila.

Prema novoj uredbi o tarifama pristojba će se računati samo na temelju starosti vozila i snage motora, bez obzira na oštećenja. No s druge strane ukida se porez za prijenos vlasništva od 5%, a uvodi znatno jeftinija pristojba. Ukida se i prvi tehnički pregled potpuno novog automobila pa će prva registracija pojeftiniti za oko 250 kuna.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */