Zdravlje

Kuhano vino grije tijelo i čuva srce

Opće je poznato da kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje. Djeluje kao tekući antioksidans i štiti srce, a uz to sprječava upalne procese u tijelu, a pozitivan utjecaj ima i na povišen krvni tlak.

Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade.

Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Također, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.

Djelovanje

Postotak alkohola u kuhanom vinu je sedam do 10 posto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuhanja, ovo piće brže apsorbira sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Naš organizam može probaviti samo 0,1 g za jedan sat po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po sata. Sa druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri sata kako bi probavio alkohol iz 2,5 dl vina.

Zanimljivo je da kuhano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

Ljekovitost

Kuhano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuhano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet ima jako antibakterijsko i antivirusno svojstvo, pa dezinficira grlo i ždrijelo. Na taj način kuhano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Obuzdava kolesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo kolesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno.

Dnevno je jedna šolja kuhanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuhano vino čuva srce i krvne žile koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizira bakterije u našim ustima. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */