Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Koliko matematike nam treba u svakodnevnom životu?

Jeste li danas iskoristili svoje znanje o kvadratu binoma ili računanju oplošja valjka? Puno je kroz naše školovanje bilo lekcija i zadataka za koje smo vjerovali da nam neće nikad trebati, no je li to uistinu tako? Koliko matematike zapravo trebamo u svakodnevnom životu i u kojim situacijama? 

Naravno, svatko ima neko drukčije zanimanje i nekome će trebati više, a nekome manje matematike. Ipak, čini se kako u velikoj mjeri svi trebamo matematiku u životu, na ovaj ili onaj način. Pokušat ćemo stoga odgonetnuti koliko matematike nam treba u svakodnevnom životu i je li se isplatilo učiti je toliko godina. 

Doma

Neki ljudi jedva da izađu iz kreveta, a već im treba matematika. Već pri gašenju alarma računamo koliko smo vremena prespavali i koliko bi još mogli, vodeći računa da ne zakasnimo na posao i slično. Računat ćemo i put do posla, koliko nam vremena treba, koliko ćemo platiti potrošeno gorivo itd. Naravno, tu ne prestaje matematika. Prilikom plaćanja raznih računa i dugova moramo znati kako se računa PDV, koliko smo potrošili vode, struje i drugih resursa. Dakle, što se doma tiče, matematika je jednostavno neizbježna.

Na putu

Kao što smo rekli ranije, kod putovanja na posao računamo koliko goriva će nam trebati i koliko vremena ćemo putovati određenom brzinom. U obzir pri tome treba uzeti razne prepreke i zastoje na putu te ih uračunati u cijelu jednadžbu. Ovo je pogotovo bitno raznim prijevoznicima koji imaju strogi raspored odlazaka i dolazaka te moraju danima unaprijed planirati svoja putovanja. Najviše matematike treba avioprijevoznicima koji na sve opisano moraju računati i važne detalje kao što su vrijeme leta, brzina, potrošnja i visina.

U školi

Učenici definitivno ne mogu izbjeći matematiku. S njom se susreću gotovo svaki dan, a moraju je vježbati i raditi čak i doma. Potrebna je u raznim predmetima, ne samo strogo u matematici. Primjerice, povijest je prepuna godina i datuma koji također zahtijevaju od učenika vještinu pamćenja brojeva. Geografija je prepuna brojeva koji opisuju razne karakteristike kao brojeve stanovnika. Fiziku i kemiju ne moramo posebno niti naglašavati, a sličnih slučajevima ima još.

Na poslu

Gotovo da ne postoji posao koji ne traži matematičko znanje. Računanje plaće, slobodnih dana i slično jednostavniji je oblik njenog korištenja. Kada je o poslovima koji se malo opširnije bave prodajom, financijama i raznim obradama podataka riječ, matematika ne samo da je obavezna, već je potrebno biti izvrstan u njoj i njenoj primjeni na svakodnevne situacije. Ako ste loši u matematici, vrlo vjerojatno niste dobar kandidat za većinu poslova na tržištu.  

U trgovini

Bilo da kupujete kavu ili automobil, osnovni principi matematike su u igri. Odluke o bilo kakvoj kupovini zahtijevaju razumijevanje vašeg sadašnjeg i budućeg budžeta te koliko što košta i koliko možete potrošiti. U principu, na dnevnoj bazi je potrebno donijeti nekoliko kratkoročnih odluka za koje su bitni različiti tipovi proračuna, a nekima to ne ide od ruke. Također, kod odabira robe koju želite kupiti naići ćete na razna sniženja gdje će biti poželjno da znate kako se računa postotak. Malo je reći da bez matematičkog znanja ne bi trebali rukovoditi novcem.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...