Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sport

Kako omega 3 masne kiseline mogu pomoći sportašima

Granice izdrživosti i moći sportaša danas uvelike se razlikuju od onih otprije par desetljeća. Gotovo su svi sportovi napredovali, a od sportaša se zahtijevaju veći napori i trud. Upravo iz tog razlog traže se načini kako poboljšati neke od glavnih aspekata svakog sportaša i samim time poboljšati njegove performanse. Jedno od rješenja koje vrijedi uzeti u obzir svakako su omega 3 masne kiseline. DHA i EPA su dvije različite vrste omega 3 masnih kiselina, a među popularnijim su rješenjima kada je o suplementima riječ. Saznajmo stoga na koje načine one mogu pomoći sportašima u njihovima svakodnevnim naporima.

Snaga

Postoje mnoga mišljenja kako omega 3 masne kiseline mogu kod sportaša izazvati ubrzan rast mišićne mase tijekom treninga te kako su odlične kada je potrebno tu masu zadržati u periodima bez vježbe ili kada osoba unosi manju količinu kalorija. Značajni rezultati koji se mogu postići kod mlađih osoba dolaze nakon pravilnog unošenja omega 3 masnih kiselina u periodu od oko osam tjedana. Kod osoba srednjih godina i onih nešto starijih, taj period može biti i do šest mjeseci.

Izdržljivost

Do danas nije proveden velik broj istraživanja na temu utjecaja omega 3 masnih kiselina na izdržljivost kod sportaša, ali postoje neki znanstveni dokazi koji pokazuju da utjecaj ipak postoji. Ti dokazi ističu kako pravilnim unosom omega 3 masnih kiselina osoba “troši” manje kisika prilikom vježbe. Unošenje ovih masnih kiselina može poboljšati i rad srca te na taj i razne druge načine sportašu omogućiti veću izdržljivost prilikom vježbe i treninga. Smatra se i kako se dugoročnim unosom omega 3 masnih kiselina može produljiti sportski vijek kod osobe što bi značilo da se duže može baviti određenim sportom bez potrebe za prestankom. 

Obnova i odmor

Odmor je podjednako važan kao i trening. On je bitan kako bi se smanjio umor mišića i poboljšale ukupne performanse sportaša. Prilikom vježbe dolazi do oksidativnog stresa koji naposljetku može dovesti do kroničnih upala kojih se poprilično teško riješiti. Upravo su omega 3 masne kiseline dobro znane po svojim svojstvima borbe s upalama. Iz tog razloga korištenje ovih kiselina može pomoći kod raznih bolova u mišićima i može značajno umanjiti oksidativni stres. 

Potres mozga

Začuđujuć je zapravo broj mladih sportaša koji na godišnjoj razini zadobiju potres mozga. Do njega dolazi prilikom raznih udaraca glavom, a sportovi u kojima se najčešće dođe do njega su nogomet, košarka, rukomet, biciklizam i prilikom raznih drugih aktivnosti, bile one vezane uz sport i vježbu ili ne. Također, u sportovima ne baš karakterističnim za našu sredinu kao što su američki nogomet ili hokej, ukupna brojka tog tipa ozlijede kod sportaša je izuzetno velika. Uloga omega 3 masnih kiselina je rast i održavanje neurona. Velik je broj istraživanja već više puta dokazao kako unos omega 3 masnih kiselina može biti jako efektivan kada je riječ o liječenju ozljeda mozga. Prilikom ranijih testiranja tog tipa na miševima, došlo se do zaključka da su oni miševi koje se tretiralo s omega 3 masnim kiselinama pokazali značajno bolje rezultate prilikom testova kao što je snalaženje u labirintu i traženje izlaza.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...