Split

Zamjenica gradonačelnika posjetila Županijsku udrugu slijepih, Centar za rehabilitaciju „Samaritanac“ te Centar za autizam u Spinutu.

U sklopu predblagdanskih obilazaka zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović danas je posjetila Županijsku udrugu slijepih Split, Centar za rehabilitaciju „Samaritanac“ te splitski Centar za autizam u Spinutu.

Uz svečarski povod, obilježen i prigodnim poklonima te doniranjem novčanih iznosa od dvije i pet tisuća kuna, zamjenica Hrgović je posjete iskoristila da s vodećim ljudima razgovara i o problemima koji ih tište u radu, mogućnostima njihovog prevladavanja, kao i razvijanja bolje suradnje s Gradom.

Tako je predsjednik udruge slijepih i slabovidnih Denis Smajo potaknuo pitanje promjene zakonskog statusa udruga koje skrbe o gluhima, oboljelima od multipleskleroze, tjelesnim invalidima i drugima koji zbog tjelesnog oštećenja i bolesti ne mogu sami sebi pomoći i kojima je nužna pomoć društva, a koji su danas u okviru istog zakona sa primjerice sportskim i udrugama iz područja kulture.

Iako udruga slijepih ima svoj prostor, smatraju da bi grad ovim, kako su ih nazvali, temeljnim udrugama trebao osigurati prostor i financiranje jedne osobe u „hladnom pogonu“, s obzirom da udruge sa svojim sredstvima to ne mogu. Tako primjerice u udruzi slijepih izdvajaju značajna sredstva za pomoć i rehabilitaciju slijepih, njihovo školovanje, na knjige i aparate, a brinu i o njihovom zapošljavanju, za što su također zatražili pomoć grada. Inače, udruga, osnovana 1951. godine, u županiji okuplja oko 500 slijepih i slabovidnih od kojih je samo u Splitu njih 300, među kojima 10 djece do 14 godina.

Zamjenica je potom obišla Centar za rehabilitaciju „Samaritanac“. Riječ je o specijaliziranoj ustanovi, koju je osnovala Vlada Republike Hrvatske, radi pružanja usluga skrbi izvan vlastite obitelji nepokretnim osobama sa izraženijim stupnjem fizičke i psihičke retardacije. Centar, prvotnoga naziva Zavod za rehabilitaciju, započeo je sa radom 1995. godine u objektu čiji je vlasnik samostan časnih sestara Službenica Milosrđa u Splitu koji je za tu svrhu ustupio na korištenje novouređene prostorije u središtu grada i opremu.

Ravnateljica Centra Renata Cvitković, koja već četiri godine obnaša tu dužnost, upoznala je zamjenicu s načinom i uvjetima rada u ovoj ustanovi te potrebama korisnika, kojih ima 36, iz cijele Hrvatske i o kojima skrbi 26 zaposlenika.

Posljednji u nizu današnjih obilazaka zamjenice Hrgović bio je posjet Centru za autizam, koji je ove godine obilježio dvadesetu godišnjicu rada. Osnovan 1997. godine, do prije dvije godine je djelovao kao ustrojbena jedinica zagrebačkog centra, a 2015. godine je Gradsko vijeće donijelo odluku o njegovom osamostaljivanju.

Prema riječima v.d. ravnatelja Alena Politea prijelazno razdoblje još uvijek traje. Rješava se u nadležnim ministarstvima, a, između ostalog, riječ je i o potrebi kadrovske popune stručnim osobama bez kojih Centar ne može zakonski funkcionirati. U samom Centru o 56 korisnika brigu vodi 36 zaposlenika – stručnih suradnika, medicinskog i tehničkog osoblja

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */