Svijet

Veliki uspjeh predsjednika Trumpa: Usvojena najznačajnija porezna reforma u posljednjih 30 godina

Američki senat odobrio je najveću reformu američkog poreznog sistema u više od tri desetljeća. Prethodno je predstavnički dom američkog Kongresa usvojio prijedlog poreznog zakona koji predviđa olakšice.

Riječ je o prvoj velikoj promjeni poreznoog zakona u posljednjih više od 30 godina, kao i o Trumpovoj prvoj velikoj zakonodavnoj pobjedi. Prijedlog zakona je usvojen sa 227 glasova “za”, dok je 203 bilo “protiv”, među kojima demokrate i 12 republikanaca.

Oba doma američkog kongresa već su se suglasili sa reformom poreznog sistema koji su predložili Trumpovi republikanci – Predstavnički dom 16. studenoga,  a Senat 2. prosinca.

S ozbirom da je Senat, međutim, odbacio tri člana prijedloga zakona, Predstavnički dom će se ipak morati ponovno izjasniti o njemu.

Novim prijedlogom poreznog zakona predviđeno je povećanje broja odbitaka za većinu porodica i pojedinaca, zbog čega će na kraju platiti manji porez. Također se snižava porezna stopa za korporacije i one sa velikim zaradama, ali će porezna reforma biti veoma skupa.

Republikanski članovi Kongresa tvrde da će porezni zakon potaknuti investicije i zapošljavanje, a da će Amerikanci imati više novca.

 

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */