Dalmacija

Sinjskoj udruzi “Srma” odobreno 135 tisuća kuna za pomoć starijim osobama

Udruga Srma je 22. prosinca u Zagrebu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala ugovor za novi projekt pružanja podrške i pomoći za starije.

– Riječ je o projektu ”Treća dob – u sridu!” koji će tijekom 2018. pružati više socijalnih usluga u lokalnoj zajednici sa ciljem smanjenja socijalne isključenosti starijih osoba. Za kvalitetu života starijih provodit će se razne socijalne usluge u lokalnoj zajednici: pomoć u kući, psihološko informiranje i savjetovanje starijih, uključivanje starijih u volontiranje, kreativne radionice, socijalnu samoposluga Grada Sinja, aktivnosti lokalnih dionika, informiranje javnosti u javnim akcijama. – kažu iz udruge.

Projekt će pružati socijalne usluge za ciljanu skupinu: starije osobe koje žive u samačkim kućanstvima i u blizini nemaju dijete ili skrbnika, osobe teže narušenog zdravstvenog stanja i niskog socio-ekonomskog statusa, osobe u riziku od socijalne isključenosti i siromaštva. Korisnici će poboljšati svoj položaj, smanjiti ili ublažiti siromaštvo i socijalnu isključenost, povećati kvalitetu življenja i zaštititi svoja prava. Projekt će pružiti podršku i pomoć starijima da i dalje nastave živjeti u vlastitom domu uz podršku obitelji i lokane socijalne infrastrukture, u dostojanstvu i poštivanju njihovih prava i želja.

Uz informiranje javnosti o projektu radit će se na socijalnoj uključenosti starijih kroz volontiranje u 5 volonterskih programa za seniore, zatim će se motivirati stariji da provode aktivniju starst kroz tiskanje letka o mogućnostima uključivanje starijih u volontiranje i aktivnosti u lokalnim udrugama, online predstavljanje udruga za starije kroz razgovore sa članovima i korisnicima. U psihološkom savjetovalištu psihologinja će jednom tjedno osobno pružati psihološku pomoć i savjete za starije, ostalim danima telefonom i mailom, a održat će se 6 edukativnih predavanja o psihičkom zdravlju starijih osoba.

Tiskat će se i informativno-edukativni letak ‘Starost bez nasilja’ kojim se želi dati podrška starijima kod zaštite njihovog dostojanstva i prava na starost bez nasilja. Napravit će se anketa o psihičkom zdravlju starijih osoba s naglaskom na iskustva nasilja, a s ciljem smanjenja nasilja nad starijima. Nastavit će se s online objavama pozitivnih primjera aktivne starosti i razgovora sa starijima o njihovom životu. Kroz javne akcije obilježit će se važni međunarodni dani s ciljem podizanja javne svijesti o razini ugroženosti starijih osoba i potrebe da se svi uključe u stvaranje dobrih uvjeta za lijepu i ispunjenu starost.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */