Split

SDP-ovci poručili: Split mora biti grad solidarnosti koji skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima

Ujedinjeni narodi su 20. prosinca proglasili Međunarodnim danom solidarnosti. Cilj je neumorno poticati svjesnosti o važnosti solidarnosti među ljudima te stalno poduzimati mjere čiji je cilj iskorijeniti siromaštvo. Tim povodom doc. dr. sc. Joško Markić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Splita istaknuo je kako Split treba čim prije donijeti Strategiju socijalne skrb o kojoj će postojati šire društveno suglasje.

– Naši sugrađani velikog srca redovito prednjače u odazivanju na mnoge humanitarne akcije. Stoga i Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti koji skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima, koji subvencionira njihove troškove stanovanja, koji umirovljenicima omogućava dostojanstven život, a terminalnim malignim bolesnicima dostupnu primjerenu palijativnu skrb – ističe dr. Markić koji dodaje da je zabrinjavajući podatak da je trećina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

– I zbog toga je važno pomagati i donositi socijalne mjere s ciljem veće društvene pravednosti. Posebnu pažnju društva zaslužuju umirovljenici i starije osobe. Prosječna hrvatska mirovina je samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću što je svrstava na začelje u EU – naglašava Markić koji podsjeća da su vijećnici SDP-a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zatražili vraćanje 100 kn pomoći umirovljenicima kojima je ona ukinuta izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi u rujnu 2017.

– Nažalost, naš prijedlog nije prihvaćen. Osim toga traženo je i pokretanje aktivnosti uspostavljanja „dnevnih boravaka“ za stare i nemoćne, a što je najbolja prevencija smještaja u domove – podsjeća dr. Joško Markić.

Maja Negovanović, članica Gradskog odbora SDP Split ističe kako treba biti više solidaran i sa žrtvama obiteljskog nasilja.

– Važno je uspostaviti bolji sustav potpore i njihove zaštite te čim prije proširiti kapacitete skloništa za žene i djecu žrtve nasilja. Otvaranje tzv. „nužnog smještaja“ u koji bi se privremeno mogle smjestiti obitelji zbog deložacija ili sličnih problema mora isto biti na listi prioriteta Gradske uprave – ističe Negovanović dok dr. Markić zaključuje:

– Solidarnost se očituje u stalnoj skrbi za najugroženije te se nadamo da ćemo u slijedećoj godini svi zajedno puno više učiniti na ovom polju.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */