Svijet

SAD predlažu nove UN-ove sankcije za Sjevernu Koreju

Sjedinjene Američke Države (SAD) predložile su plan rezolucije o jačanju UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji, o kojoj će Vijeće sigurnosti glasati sutra, rekli su diplomati.

Tim nacrtom rezolucije želi se zabraniti izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda i narediti povratak u domovinu svih ljudi iz te zemlje koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci, prema dokumentu koji je dobila agencija France Presse.

Diplomati su ranije objavili da SAD i Kina razmatraju nove sankcije Pjongjangu nakon njegovog posljednjeg lansiranja interkontinentalnog projektila 29. prosinca.

Za pretposljednji niz sankcija usvojen 5. kolovoza, Washingtonu je trebalo mjesec dana pregovora s Kinom i Rusijom. Za posljednji niz sankcija od 11. listopada bila je dovoljna sedmica.

Nakon posljednjeg lansiranja sjevernokorejskog interkontinentalnog projektila, američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme nove mjere uz već usvojene sankcije Vijeća sigurnosti, “uključujući i zabranu pomorskog prometa robe u i iz Sjeverne Koreje”.

Sjeverna Koreja je 29. studenog lansirala interkontinentalni balistički projektil (ICBM) za koji tvrdi da je dosegao visinu od 4.475 kilometara i zatim pao 950 kilometara istočno od mjesta lansiranja.

Ovog ljeta Vijeće sigurnosti usvojilo je sedmi i osmi niz strogih privrednih sankcija Sjevernoj Koreji nakon njenih balističkih i nuklearnih pokušaja.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */