Hrvatska

Premijer Plenković susreo se s glavnim tajnikom OECD-a

foto: Twitter

Razgovorom s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković započeo je dvodnevni posjet Francuskoj.

Glavni tajnik ima vrlo afirmativan stav prema Hrvatskoj i njezinoj namjeri da pristupi OECD-u – istaknuo je premijer. Vijeće OECD-a uskoro će razmatrati zahtjeve 6 država za pristupom organizaciji, među kojima je i Hrvatska. Ulazak u OECD Hrvatskoj bi pomogao u gospodarskim i strukturalnim reformama, ali i ekspertizama u području financija, antikorupcije, javnih nabava, porezne politike.

– Očekujemo da će u procesu koji će trajati u sljedećih godinu, godinu i pol dana doći do intenziviranja naših razgovora, dijaloga i pristupanja Hrvatske različitim međunarodno-pravnim dokumentima koje OECD ima i na taj način ćemo postupno ići prema članstvu – naglasio je.

Premijer Plenković se nada da će Mađarska i Slovenija odustati od veta koji su uložile na hrvatski zahtjev za članstvom u toj organizaciji, poštujući stajalište Bruxellesa o podupiranju ostalih zemalja-članica. Premijer se večeras sastaje s članovima Parlamentarne skupine prijateljstva između Hrvatske i Francuske te hrvatskim iseljenicima.

Što se tiče stavova članica EU-a, Slovenije i Mađarske, to zna i glavni tajnik. Poznat mu je i stav svih članica Unije, a to je da se svi trebamo međusobno podržavati. Ja očekujem da će i Slovenija i Mađarska poštovati odluku Unije i podržati Hrvatsku za OECD. To je i njima u interesu – rekao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */