Svijet

Pentagon potrošio 20 miliona dolara na istraživanje NLO-a

Pentagon je vodio tajni multimilijunski projekt istraživanja neidentificiranih letećih objekata (UFO), objavili su američki mediji, prenosi BBC.

Samo uži krug dužnosnika zna za program koji je započeo 2007. godine, a zatvoren je 2012. godine.

The New York Times tvrdi da dokumenti o ovoj operaciji opisuju “čudne brze avione i lebdeće objekte“. Ali, znanstvenici sumnjaju u to, ističući da neobjašnjive pojave nisu nužno dokaz vanzemaljskog života. Napredni progam za identifikaciju prijetnji iz zračnog prostora je čedo bivšeg demokratskog senatora Harryija Reida koji je bio vođa većine u Senatu.

Nije me stid niti mi je bilo žao što smo to učinili. Uradili smo nešto što niko nije uradio ranije – rekao je Reid u izjavi The New York Timesu. On je rekao da je program bio “ozbiljan pokušaj da se dođe do istine kada je bilo mnogo dokaza da podrže postavljanje pitanja“.

Program je koštao više od 20 miliona dolara. Iako je financiranje ukinuto dužnosnici su nastavili istaržiati slučajeve neobičnih fenomena i sumnjivih objekata. Jedan zaposlenik Kongresa je izjavio da je program uspostavljen kako bi se pratio razvoj tehnologija kod rivalskih svjetskih sila.

Ranije ove godine CIA je objavila milijune tajnih dokumenata, među kojima i oni o neidentificiranim letećim objektima.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */