Hrvatska

Od Nove godine kreću porezna rasterećenja, evo kako će ih osjetiti radnici

foto: ilustracija

S početkom 2018. godine na snagu stupa izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o porezu na dohodak kojim će se porezni obveznici rasteretiti za 266 milijuna kuna. Porezna uprava objavila je kako je ministar financija Zdravko Marić potpisao pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak.

Od iduće godine trošak smještaja i prehrane radnika koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra se dohotkom od nesamostalnog rada. To vrijedi uz uvjet da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem. Ako su pak smještaj i/ili prehrana organizirani kod samog poslodavca, on mora osigurati odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju kao dokaz.

Također se propisuje da se voda te topli i hladni napici (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol) koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena ne smatraju oporezivim primicima. Isto tako, neoporezivim primitkom smatra se naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe do dvije kune po prijeđenom kilometru koju neprofitna organizacija isplaćuje fizičkim osobama, koje u skladu s posebnim propisom ostvaruju pravo na znak pristupačnosti.

Izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o porezu na dohodak propisuje i da se dohotkom ne smatraju primici po osnovi potpora zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada, a koje poslodavci isplaćuju radnicima. Novi pravilnik predviđa i administrativna rasterećenja, pa tako primjerice porezni obveznici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva/u inozemstvu, a koja se u skladu s međunarodnim ugovorom izuzima od oporezivanja, ne moraju podnositi Poreznoj upravi obrazac INO-DOH.

U sklopu donošenja uredbe o novoj, višoj minimalnoj plaći, najavljena je i implementacija porezne reforme.

– Početkom iduće godine kroz izmjene pravilnika, i smještaj i prehrana sezonskih radnika više neće biti tretirani kao dohodak od nesamostalnog rada i neće biti oporezivi – izjavio je ministar financija Marić te dodao kako Vlada čini značajan iskorak prema rasterećenju poduzetnika te porastu plaća i rastu standarda hrvatskih građana.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */