Split

OBLJETNICA HDZ-a // Škorić: Nikad nećemo iznevjeriti politiku predsjednika Tuđmana; Split ide naprijed!

HDZ danas slavi svoju 28. obljetnicu utemeljenja Splitu. Tim povodom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i splitski HDZ-ovci položili su vijence, zapalili svijeće i pomolili se ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na Rivi, a potom su se uputili u Hotel Lav gdje se održala svečana sjednica splitskog ogranka HDZ-a.

Na samom početku sjednice prikazao se film o osnivačkoj skupštini HDZ-a Split koja se održala 6. siječnja 1990. godine u Hotelu Marjan. Prvi se okupljenima obratio predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Škorić koji je naglasio da je HDZ već 28 godina najveća, najjača i najorganiziranija stranka u Hrvatskoj.

– Zbog toga smo i danas ovdje, zato nas ljudi podržavaju, zato nas biraju, zato i mi podržavamo naše vodstvo koje u ovim okolnostima čini sve da naša država ide naprijed, da bude bolja i uspješnija, a da naš narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bude spokojni i zadovoljniji. Posebno pozdravljam obitelji naših poginulih branitelja, sve naše branitelje i utemeljitelje naše stranke kojih je u našem gradu jako puno, koji su zajedno s našim predsjednikom omogućili da danas budemo ovdje i da vodimo našu državu – istaknuo je Škorić i nastavio:

– Split i Dalmacija su okosnice stvaranja Hrvatske demokratske zajednice kao pokreta, a i države Hrvatske koja je upravo iznjedrena zahvaljujući tom pokretu. I danas će Split i Dalmacija biti okosnica politike kojom gradimo Hrvatsku. Tu politiku nikad nećemo iznevjeriti kao što nikad nismo iznevjerili našeg prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana – poručio je Škorić te posebno pozdravio premijera Plenkovića, ministra Krstičevića i Marića, nazočne saborske zastupnike, europarlamentarce te predsjednika HDZ-a BiH Draga Čovića.

 

– Split zna cijeniti i budite uvjereni da će ovo središte HDZ-a i hrvatstva u svemu tome davati svoj doprinos. Jedan od tih doprinosa je i pobjeda HDZ-a u Splitu, županiji i brojnim drugim jedinicama lokalne samouprave. To su rezultati koji nešto znače i upravo to ugrađujemo u pobjede HDZ-a na nacionalnom nivou i tražimo da se to cijeni – kazao je Škorić i nabrojao realizirane i pokrenute projekte u prvih šest mjeseci vlasti HDZ-a u gradu Splitu. Pohvalio je i održavanje sjednice Vlade u Splitu koja će se održati na proljeće.

PLUS:  PARLAONICA // Splitski srednjoškolci raspravljaju o nasilju u vezama i dobrobiti Ultra festivala

– I tada ćemo potaknut splitsku industriju, riješiti istočne ulaze u grad i osigurati alternativnu opskrbu grada vodom i na tome smo već počeli raditi. Riješit ćemo pitanje sjeverne luke i istočne obale o kojima je toliko obećavano a vrlo malo napravljeno. Nećemo zaboraviti i našu pomorsku orijentaciju, a kad to definiramo znat ćemo što nam je raditi. Mi splitski HDZ-ovci imamo snagu, znanje i sposobnost pobijediti neznanje, stihiju, demagogiju i svaki avanturizam te ćemo ostvariti sve ono što je pred nama – zaključio je Petar Škorić.

– Split i Dalmacija su okosnice stvaranja Hrvatske demokratske zajednice kao pokreta, a i države Hrvatske koja je upravo iznjedrena upravo tom pokretu. I danas će Split i Dalmacija biti okosnica politike kojom gradimo Hrvatsku. Tu politiku nikad nećemo iznevjeriti kao što nikad nismo iznevjerili našeg prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana – istaknuo je Škorić te posebno pozdravio premijera Plenkovića, ministra Krstičevića i Marića, nazočne saborske zastupnike, europarlamentarce te predsjednika HDZ-a BiH Draga Čovića.

Potom se na pozornicu popeo Živko Nenadić koji se obratio u ime utemeljitelja HDZ-a.

– Boljih od nas nema. Skup u hotelu Marjan je bio prekretnica. Nakon toga je Ivica Račan rekao da je HDZ stranka opasnih namjera. To znači da su se prestrašili za sebe i Jugoslaviju. Bogu hvala da se HDZ do danas sačuvao! Imali smo sreću što nas je vodio Franjo Tuđman koji je imao srce kao pogonsko gorivo i mozak za upravljanje. Imajmo povjerenja u vodstvo dok god nas ne izdaju. A, di će nas izdat?! – rekao je Nenadić.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ante Sanader zahvaljio je svima, a osobito utemeljiteljima stranke te mladeži.

– Sigurno je bilo teško utemeljiteljima. Bili su to hrabri ljudi, hvala im za to što su ostvarili ono što su sanjale mnoge generacije. Vidite koliko ima ovih koji na političku scenu dođu i odu, a mi smo stranka koja ima kontinuitet i zato smo najjači. Drago nam je što je premijer doveo pola Vlade na našu obljetnicu – kazao je Sanader te čestitao Škoriću i Krstuloviću Opari na pobjedi i svakodnevnoj borbi za Split.

PLUS:  Umirovljeni koordinator Jadrolinije Ante Mrvica proglašen za komunikatora godine

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je da nije bilo lako osvojiti Split i županiju i spojiti ih s vertikalom.

– To se nije dogodilo dugo vremena i mi ćemo to sigurno znati iskoristiti. Ja sam samo motor u vašim rukama. Požar nas je ovog ljeta ponovno ujedinio i to zahvaljujući dobrom sustavu. Splitu se više nikada neće dogoditi da bude grad bez gradonačelnika, grad bez proračuna. Prvi put nakon 10 godina proračun prelazi magičnu brojku od milijardu kuna, to se nije dogodilo još od kada je gradonačelnik bio Ivan Kuret. Krenuli smo sa sanacijom Karepovca, sređivanjem nereda na Žnjanu, rješavanjem svih problema koji su se godinama gomilali – rekao je Krstulović Opara, nakon kojeg su se okupljenima obratili Blaženko Boban i Dragan Čović.

Na početku svog govora predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković čestitao je rukometašima na jučerašnjoj pobjedi, a Andri Krstuloviću Opari i županu Blaženku Bobanu na pobjedi na izborima.

– Budući da smo u zadnjih gotovo 30 godina pokazali koliko se zalažemo za boljitak. Velike jake stranke uvijek imaju potrebu pružiti ruku onim slabijima. Mi smo stranka koja okuplja, ima nas toliko da je jasno da imamo drugačije mišljenje, ali mi to rješavamo dijalogom. Prošla godina je bila puna izazova, puno više nego smo očekivali, bila je to godina u kojoj su se dogodile elementarne nepogode. Došlo je do krize u videćoj hrvatskoj kompaniji, da smo sve pustili uvjetima tržišta pitanje je bi li ovo bila najbolja turistička sezona. Jedna od tri kreditne agencije je jučer podigla Hrvatskoj kreditni rejting, a to znači da smo samo na korak do investicijskog rejtinga – rekao je između ostalog Plenković i dodao da Split uskoro čekaju kotarski izbori na kojima također očekuje pobjedu.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */