Svijet

Nasmijani vođa: “Kim se na planinu popeo u kožnim cipelama i kontrolirao vremenske prilike”

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un kontrolirao je vrijeme dok se u kožnim cipelama penjao na gotovo 3.000 metara visoku planinu Mount Paektu, navode sjevernokorejski državni mediji.

– Dubok snijeg i niske temperature od -20 stupnjeva nisu dorasle izvrsnom vođi. Iako je hujalo nevrijeme, Kim Jong-un kontrolirao je prirodu i načinio da se ubrzo pojavi sunce te da nebo bude vedro – navodi tamošnji državni mediji.

U izvještaju nadalje piše da je planina ponudila toplu dobrodošlicu vođi, prenosi “Mirror”.

Njegova naredba na planini bila je da se spomenik na vrhu i obližnji obrazovni kompleks sruše te da se izgradi novi hotel i nekoliko stanica za odmor.

Kim Jong-un na ovu se planinu popeo više puta, a u dva navrata nakon penjanja na Mount Paektu netko od bliskih saradnika bio je smaknut.

Godine 2013. među smaknutima bio je njegov tetak, a 2015. bivši ministar obrane.

Na planini je bio i u listopadu, nakon petog nuklearnog testa, pa zapadni eksperti smatraju da bi se i ovog puta mogle čuti važne vijesti iz Sjeverne Koreje.

Što se tiče Mount Paektua, zbog niza potresa koji su zabilježeni ondje u posljednje vrijeme, stručnjaci sumnjaju da je nuklearni pokus destabilizirao planinu ispod koje se nalazi poligon za testiranje, a strahuju i od moguće erupcije obližnjeg vulkana, koji je zadnji put bio aktivan 1903.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */