Svijet

Lavrov optužio SAD za provociranje Sjeverne Koreje

foto: BBC

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da pokušavaju isprovocirati Sjevernu Koreju kako bi ona intenzivirala svoj program razvoja nuklearnog arsenala.

Dobija se dojam da se sve namjerno radi kako bi Kim Jong-un puknuo i učinio nove nepreporučljive korake – kazao je Lavrov, javlja BBC.

Amerikanci, rekao je on, “bi nama svima trebali objasniti šta oni žele”.

Ukoliko žele da nađu izgovor za uništenje Sjeverne Koreje, kako je američka izaslanica kazala u Vijeću sigurnosti UN-a, onda neka to direktno i kažu i neka vrhovno američko rukovodstvo to i potvrdi – izjavio je Lavrov.

On je također dodao da “mi smo već nekoliko puta isticali da je stisak sankcija u osnovi došao do kraja, te da su one rezolucije kojima su uvedene sankcije trebale uključivati zahtjev za obnavljanjem političkog procesa, potrebu za ponovnim pregovorima. Međutim, Amerikanci u potpunosti ignoriraju tu potrebu i ja mislim da je to velika greška”.

Lavrov je odbacio zahtjev američke ambasadorice u Vijeću sigurnosti UN-a za prekidanjem odnosa sa Sjevernom Korejom nakon posljednjeg testiranja rakete koje je ta zemlja izvela.

Rusija smatra da sankcije nemaju efekta i da bi se umjesto toga trebalo fokusirati na pregovore.

SAD su upozorile da će sjevernokorejska vlada biti “potpuno uništena” ako dođe do rata.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */