PLUS ANTIDEPRESIV PLUS Magazin

KOLUMNA // Kava sa šljokicama: Bakalar time

Došlo je vrime od Božića. I dok mater sa svojim sluhom ko da joj je slon prnia u uvo piva piva „All I want for Christmas is you“, otac peče kolače jer želi dokazat i meni i materi da on to može bolje od nas. Ja i braća, ka i svake godine, na Badnjak kitimo bor i tražimo di je mater sakrila poklone jer to radimo zadnjih dvadeset i kusur godina, a neki od nas i više. Šta da vam kažem, stari ste i vrime vam je da se oženite i napravite mi male nećake jer i baba šest sela nizbrdo već zna da će Luce ostat stara cura.

Cila kuća vonja po bakalaru, a jedna od pozitivnih stvari single cure je to šta vam momak večeras neće žugat kako smrdite po luku. I da, to se stvarno dogodilo. Možda bi se većina cura uvridila na to i nikad više ne bi pojela luka i pancete, al to nisam ja. Ja sam se nasmijala i rekla „Da si ti pravi i ti bi sad smrdia po luku“. On nije smrdia po luku, nije bia ni pravi, a cila ta priča koju sam nazivala vezom se završila par tjedana nakon luka. Ali pustimo sad luk i propale nogometaše. Vratimo se malo na Božić. Ako niste znali, nedilja ne trpi post tako da „hello francuska“ i pet kila više u tri dana. Jučer se triba jest bakalar i postit, a danas sve to ne vridi. Ako ste ipak zaje*bali, nema veze jer kako bi moja baba rekla „Dite, grij ide iz usta, a ne u usta“. I baba je, tili vi to ili ne, uvik u pravu. Smisao Božića nije u tome koliko ćeš fritula ispeć ni koliko će ti bogato bit okićen bor. Smisao Božića nije ni u insta pričama ni skupim poklonima. Smisao Božića je „sarma natjecanje“ koje postoji već godinama u mojoj familiji i igra se na način da je pobjednik onaj koji za Božić pojede najviše sarmi. Smisao Božića je u svim onim malim stvarima i običajima koji ste razvili kroz godine sa svojom obitelji i prijateljima.

I zato. Ne budi grinch ove godine. Nek ti se ne vrti sve oko toga koliko ćeš lajkova dobit na sliku kraj bora niti koliko će skup bit poklon od momka koji je štedia dva miseca da bi ti moga kupit poklon koji oćeš. Za Božić nazovi babu koja živi u drugom gradu jer tebi je to pet minuti, a njoj veselje za cili dan. Za Božić se spusti tri kata niže i onoj ženi odnesi malo kolača jer ona nema nikog. Osvrni se oko sebe i pomozi ljudima koji te okružuju jer to je, dragi moji, smisao Božića.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */