Hrvatska

Kolinda: Neću oduzeti odličja Praljku i ostalima

Kolinda Grabar Kitarović dala je odgovor na pitanje koje se već par dana poteže društvenim mrežama i medijima.

Index je prije nekoliko dana poslao upit Uredu predsjednice, no kao i više puta dosad, odgovor nismo dobili. Zanimalo nas je upravo to – hoće li predsjednica generalima koji su pravomoćno osuđeni za ratni zločin oduzeti odličja.

– Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva – rekla je Kolinda pred novinarima jutros u Bjelovaru, piše Index.hr.

Novinari su je pitali i zašto nije bila na komemoraciji Praljku, na što je ona odgovorila kako se država vodi razumom, a ne emocijama.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, Predsjednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona (članak 14. Pravilnika).

Članak 16. istog Pravilnika kaže sljedeće: “Državno povjereništvo će za nositelje odlikovanja ili priznanja, koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja.

Odjel će najmanje jedanput godišnje od Ministarstva pravosuđa zatražiti podatke o osobama iz stavka 1. ovoga članka. Poticaj za oduzimanje mogu u pisanom obliku podnositi osobe i tijela iz članka 28. Zakona.

Poticaj iz prethodnog stavka mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, odnosno naziv podnositelja poticaja, prebivalište ili sjedište podnositelja, navođenje imena i prezimena te ime roditelja osobe na koju se poticaj odnosi uz ispis osobnih podataka, navođenje naziva odlikovanja ili priznanja za koje se podnosi poticaj te razlozi oduzimanja odlikovanja ili priznanja.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */