Svijet

Izvanredni izbori u Kataloniji: I “Građani” i Puigdemont slave pobjedu

foto: AFP

Pobornici nezavisnosti više ne mogu govoriti u ime svih ovdje. Govorili su nam da smo cvijet koji traje jedan dan. No ovime je prvi put snaga za cjelovitost Španjolske pobijedila u Kataloniji, a ta snaga su Građani – istakla je Inés Arrimadas, kandidatkinja te stranke za predsjednicu vlade Katalonije.

Njena stranka dobila je 37 mjesta u parlamentu. “Predsjednica, predsjednica!”, vikali su stranački simpatizeri, a onda zajedno sa članovima stranke skandirali “ja sam Španjolac, Španjolac!”.

Stranka Građani, osnovana 2011. godine, u četvrtak je osvojila najviše glasova što je prvi put u posljednjih 37 godina i uvođenja demokracije da u Kataloniji nije pobijedila stranka za nezavisnost.

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poručio je iz Belgije kako je rezultat izbora bio “odgovor katalonskog naroda”.

– Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti korištenja istog oruđa kao španjolska vlada – izjavio je Puigdemont u obraćanju iz Belgije, gdje se nalazi i odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasana republika.

– Recept kojeg je Rajoy objasnio Europi je propao – dodao je Pudždemon.

Njegova koalicija Zajedno za Kataloniju osvojila je u četvrtak 34 od 135 mjesta. No zajedno sa strankama Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pobornici nezavisnosti imaju 70 mjesta, dva više od potrebnih za natpolovičnu većinu i formiranje vlade.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */