Hrvatska

Istječe rok za primjenu arbitražne odluke o sporu Hrvatske i Slovenije

izvor: HRT

Rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije istječe danas. Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku, a Slovenija ju namjerava jednostrano početi provoditi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

MVEP RH ističe da je RH tom notom pozvala slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u. Upozorava i na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu.

Istarska policija jučer je održala sastanak s ribarima i poručila im da danas, kada bi Slovenija mogla započeti s primjenom arbitražne presude, mogu slobodno raditi, ali da ne idu preko crte sredine Savudrijske vale i Tršćanskog zaljeva.

Premijer Andrej Plenković je s jučerašnje sjednice Vlade još jednom pozvao na konstruktivan dijalog.

Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti – rekao je Plenković.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */