Svijet

Američki sudac zaustavio Trumpov nasrtaj na “sanjare”

Američki sudac zaustavio je pokušaj administracije Donalda Trumpa da ukine program koji od deportacije štiti maloljetnike koji su u SAD došli ilegalno kao djeca. Nekoliko država, organizacija i pojedinaca podnijelo je tužbe tražeći da se zaštite mladi obuhvaćeni programom DACA, takozvani sanjari.

Trump je, naime, odlučio ukinuti program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals – postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca). Program DACA štitio je od deportacije i omogućavao legalno zapošljavanje gotovo 800 tisuća mladih ljudi, otkako ga je odobrio predsjednik Barack Obama 2012.

PLUS:  Zbog prijetnje bombom iz Boljšoj teatra evakuirano više od 3 tisuće ljudi

Američki okružni sudac William Alsup iz San Francisca u utorak je donio presudu da program mora ostati na snazi dok traje proces o Trumpovoj odluci. Presuda je donesena u vrijeme kada Trump i vođe američkoga Kongresa pregovaraju o imigracijskoj reformi, a Alsupova odluka slijedi stajališta ostalih američkih sudaca da se mora obuzdati Trumpova imigracijska politika.

Prema Alsupovoj presudi, savezna vlada ne mora obrađivati nove prijave ljudi koji nikad nisu bili obuhvaćeni tim programom, ali mora obraditi zahtjeve za obnovu statusa onima koji su prije bili korisnici programa.

PLUS:  BURKINA FASO // Napadači pucali u turskom restoranu, najmanje 17 mrtvih

Trump je pooštrio imigracijsku politiku nakon predsjedničkih izbora 2016. obećavši da će ukinuti program DACA i ojačati zaštitu na granicama kako bi se pojačalo zapošljavanje američkih radnika.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi
/* ]]> */