Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Splitsko-dalmatinska

Županijska komora Split izradila je analizu poslovanja gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije za prosinac 2020.

Županijska komora Split izradila je analizu poslovanja gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije u prosincu 2020., s rezimeom cijele prošle godine. Pritom su se koristili podacima Porezne uprave Područnog ureda Split i splitske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, piše SD.

Priopćili su kako su u 2020., godini obilježenoj pandemijom koronavirusa, obveznici iz sustava fiskalizacije sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji izdali su računa u vrijednosti nešto većoj od 14 milijardi kuna, što je za 18,8 posto manje u odnosu na 2019. godinu, kada je vrijednost fiskaliziranih računa iznosila 17,3 milijarde kuna.

Analizu poslovanja za prosinac i 2020. godinu Županijska komora Split je izradila na temelju podataka Porezne uprave Područnog ureda Split i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Split.

Samo u prosincu prošle godine fiskalizirano je računa u vrijednosti nešto većoj od milijardu kuna, što u odnosu na prosinac 2019. predstavlja pad od gotovo devet posto.

SKORO SVE BRANŠE PADAJU

Pad vrijednosti fiskaliziranih računa u prosincu su zabilježile sve djelatnosti u županiji, osim djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikla koja je zabilježila rast od 1,8 posto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi s rastom od 2,9 posto u odnosu na prosinac 2019.

Najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa u prošlom mjesecu, u odnosu na prosinac 2019., veći od 60 posto, bio je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (pad od 84,6 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (pad od 69,9 posto), građevinarstvu (pad od 69,7 posto) te poslovanju nekretninama (pad od 61,3 posto).

Kada se promatra na razini cijele prošle godine vrijednost fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u odnosu na 2019., vidljivo je da su sve djelatnosti u županiji zabilježile pad broja i vrijednosti fiskaliziranih računa.

Pritom su najmanji pad na godišnjoj razini, manji od 10 posto, zabilježile djelatnosti informacija i komunikacija (pad od 1,7 posto), rudarstva i vađenja (pad od 3,8 posto), trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikla (pad od 6,8 posto) te djelatnost zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (pad od 7,7 posto). Budući da je u trgovini najveći broj i vrijednost izdanih računa te da je po osnovnim pokazateljima trgovina najznačajnija djelatnost u strukturi županijskog gospodarstva, vrlo je bitno da je pad u ovoj djelatnosti jednoznamenkast (ispod 10 posto).

NAJVEĆI GUBITNICI

S druge strane, najveći pad vrijednosti fiskaliziranih računa u prošloj u odnosu na 2019. godinu, veći od 50 posto, zabilježen je u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (pad od 65,7 posto), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (pad 62,3 posto), prijevozu i skladištenju (pad od 58,2 posto), poslovanju nekretninama (pad od gotovo 58 posto), građevinarstvu (pad od 52,6 posto) te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (pad od gotovo 51 posto). S obzirom na ulogu i važnost turizma za županijsko gospodarstvo, pad na godišnjoj razini veći od 50 posto u ovoj djelatnosti bitno utječe na opću gospodarsku sliku županije.

Ukupan broj registriranih nezaposlenih osoba krajem prosinca prošle godine iznosio je 28.817 nezaposlenih osoba, što je 23,3 posto više u odnosu na prosinac 2019. godine (odnosno 5.446 više nezaposlenih) te 4,3 posto više u odnosu na studeni 2020.

Od početka pandemije koronavirusa ŽK Split na mjesečnoj bazi prati poslovanje županijskog gospodarstva u odnosu na predpandemijsko razdoblje, a iako su pokazatelji po djelatnostima varirali iz mjeseca u mjesec, ovisno o općoj epidemiološkoj slici i ograničavanju poslovanja određenih djelatnosti, podaci na razini cijele godine očekivano pokazuju pad u svim granama i negativan učinak pandemije na splitsko-dalmatinsko gospodarstvo.

– Iako je nezahvalno bilo što prognozirati jer smo svjedoci svakodnevnih promjena epidemiološke situacije kod nas i u svijetu, s obzirom na trenutno bolju epidemiološku sliku u Hrvatskoj i rezultate koje daju donesene mjere, a koji direktno utječu i na gospodarstvo, nadamo se da će uskoro svim poduzetnicima biti omogućen rad te da će se samim tim i pokazatelji početi kretati u pozitivnom smjeru-  poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...