Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Splitsko-dalmatinska

U Splitsko-dalmatinskoj županiji lani ostvareno tek 45 posto noćenja, a kroz Zračnu luku Split prošla je tek petina putnika iz rekordne 2019. godine

U Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je u komercijalnom smještaju boravilo 1,2 milijuna turista koji su ostvarili više od osam milijuna noćenja, pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella ocjenjuje da je u protekloj turbulentnoj godini nakon značajnog pada turističkih dolazaka i noćenja u prvom polugodištu kojeg je obilježila pandemija Covida-19 prekinuvši putovanja u cijelom svijetu, u toj županiji zabilježen ohrabrujući oporavak u srpnju i potom nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u kolovozu, piše SD.

– Nakon uvrštenja Splitsko-dalmatinske županije na crvenu listu krajem kolovoza, s tržišta Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke u rujnu je došlo do značajnog pada broja dolazaka i noćenja u odnosu na rujan prethodne godine, što se produžilo do kraja godine posebno nakon uvođenja lockdowna na području cijele Hrvatske i nemogućnosti održavanja adventskih događanja i sadržaja te otkazivanja hotelskog ispraćaja Stare godine – kaže Stella.

Tako je, nastavlja, unatoč brojnim teškoćama u komercijalnom smještaju u 2020.godini na području Splitsko-dalmatinske županije boravilo 1.238.260 turista koji su ostvarili 8.073.385 noćenja pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Najviše stranih gostiju došlo je iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije, a najveći broj noćenja ostvaren je u Splitu, Makarskoj i Omišu te u Baškoj Vodi.

Stella dodaje kako podacima o turističkom prometu u komercijalnom smještaju županije treba pribrojiti i one iz nautike u kojoj je u Splitsko-dalmatinsku županiju u 2020. godini stiglo 82.179 nautičara koji su imali 567.465 noćenja, ostvarivši tako 36 posto prometa iz 2019. godine, a najviše nautičara u prošloj godini stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke.

U Zračnoj luci Split lani je bilo 20,4 posto putnika iz rekordne 2019. godine, odnosno njih 674,3 tisuće. Povratak na razinu prometa iz 2019. očekuje se 2024. godine.

U ožujku prošle godine bile su zatvorene gotovo sve europske zračne luke, pa i splitska, na kojoj se redoviti međunarodni promet nastavio tek 29. svibnja i postupno je rastao sve do 20. kolovoza. Tada je Hrvatska na epidemiološkim kartama Europe obojena u “crveno” pa su prestali i dolasci putnika zbog obustave letova.

Zato je u protekloj 2020. u Zračnoj luci Split bilo tek 40 posto letova u odnosu na 2019., sa prosječnom popunjenošću zrakoplova 50 do 60 posto.

S obzirom da se u 2021. očekuje brza provedba cijepljenja u cijelom svijetu, u toj zračnoj luci i županijskoj Turističkoj zajednici očekuju da bi se povratak na rezultate iz 2019. mogao ostvariti u 2024. godini.

Smatraju i da bi prihvaćanje prijedloga predstavnika zrakoplovne industrije o primjeni jedinstvenog antigenskog testiranja svih odlaznih putnika u zračnim lukama s brzim rezultatima testa, s kojim bi se izbjegla karantena u dolaznim zemljama, bio značajan poticaj putnicima da koriste zračni prijevoz i da bi to ubrzalo povratak na rezultate iz 2019. godine.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...