Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Dubrovačko-neretvanska

Svijetom se proširio glas o najstarijoj karanteni u Dubrovniku

Znali smo onda, a znamo i danas

Brojni svjetski mediji od početka epidemije koronavirusa pišu o Dubrovniku kao kolijevki prve karantene na svijetu. Isticanje dubrovačke tradicije u borbi s raznim epidemijama i to još od 14. stoljeća u svjetskim medijima ostvarilo je izuzetno pozitivan odjek. Dubrovnik se, uz sve svoje ostale privlačne faktore, nameće i kao epidemiološki sigurna turistička destinacija, spremna za povratak turizma. Povod poučnim povijesnim pričama o dubrovačkoj karanteni u svjetskim medijima, jest aktualna situacija s virusom COVID-19 te njegovom utjecaju na turizam.

O dubrovačkoj karanteni, kao prvoj karanteni na svijetu, prema istraživanju tvrtke Mediatoolkit, od 1.ožujka zabilježeno je 874 objava u stranim medijima, koje su pregledane 12 019 827 puta. Neki od najpoznatijih svjetskih medija prenijeli su priču o prvoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku: Washington Post, BBC, Ny Times, BBC News Mundo, Corriere della Sera, France 24, Bild, Rtl, La Vanguardia, 24 Horas, ABC News… Na web portalima najveći doseg postigla je objava o dubrovačkoj karanteni od BBC-a ( 1 214 420 pregleda) i NY Times-a (656 867 pregleda).

Dok su svijetom u 14. stoljeću harale epidemije, među njima i kuga, u Dubrovniku su donesene revolucionarne mjere kako bi se spriječile unos i širenje zaraznih bolesti u Republici. Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. uveo karantenu, prvi sustav protukužnih mjera. Tako su Dubrovčani, već tada čuveni pomorci i trgovci, propisali mjere za zaštitu zdravlja i osigurali uvjete za poslovanje i u vrijeme velike opasnosti od kuge.

Nakon prve odluke o protukužnim mjerama iz 1377. godine, Senat je za karantenski prostor birao otočiće Bobaru i Supetar, samostan sv. Marije na otoku Mljetu, zatim je sredinom 15. stoljeća počela gradnja lazareta na Dančama, a 1530-ih godina na otočiću Lokrumu. Godine 1627., počela je gradnja Lazareta na Pločama, koji su jedini potpuno sačuvani karantenski kompleks u europskom dijelu Mediterana, a pod zaštitom UNESCO – a su od 1994. godine.

Turistička zajednica grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik u marketinške svrhe koriste povijesnu priču o najstarijoj svjetskoj karanteni u Dubrovniku u stalnoj komunikaciji prema stranim medijima, kao i u svim promotivnim aktivnostima.

Također u pripremi Grada Dubrovnika u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika je animirani film koji će biti predstavljen za nekoliko dana, pod nazivom „Dubrovnik – safe vacation”, a u kojem glavnu ulogu ima vitez Orlando, koji gledatelje odvodi u povijest, u daleku 1377. kada je u Dubrovniku začeta ideja karantene u Lazaretima kao načina borbe protiv raznih epidemija.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...