Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zanimljivosti

Svih 11 jezera Imotske krajine napunjeno praktički do ‘grla‘. Visina vode u Crvenom jezeru prelazi 309 metara

Obilne kiše što su  u proteklom razdoblju padale na području Imotske krajine gdje je samo tijekom prosinca zabilježeno oko 700 litara kiše na četvornom metru, praktički do “grla” su napunile svih jedanaest prirodnih jezera Imotske krajine, kao i rijeku Vrljiku i akumulacijsko jezero Ričice ili takozvano Zeleno jezero, piše SD.

Visoki vodostaji bilježe se u Galipovcu, Mamića i Knezovića jezeru, potom Prološkom blatu. U rijeci Vrljici i dalje je visok vodostaj, a točni podaci o visini vodenog stupa dobiveni su u utorak u imotskom Modrom i Crvenom jezeru.

U Modrom jezeru je trenutačni vodostaj na 91,5 metru uz tendenciju laganog rasta. Hoće li vodostaj doći na rekordnih 102 metra zabilježenih 2012. godine ovisi o novim oborinama, posebno u susjednoj Bosni i Hercegovini odakle se podzemnim tokovima to jezero i opskrbljuje vodom.

No, ono nezapamćeno jest činjenica da je samo u pedeset dana od prvih količina vode iz izvorišta na njegovom dnu, voda Modrog jezera na ovolikoj visini.

U utorak je geodetskim napravama uz korištenje već fiksiranih točaka po rubovima jezera  poznati imotski geodet Ante Škeva izmjerio i trenutačnu visinu vode Crvenog jezera. Ona  je u 11 sati iznosila 309 metara. Kako  vodostaji u oba ova jezera i dalje lagano napreduju, za očekivati je i povećavanje ovih brojki.

Izvor fotografije:

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...