Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Događanja

PUBMET2020: Novi koncept, online okruženje i virtualna utrka PumbetRun

Danas počinje 7. Međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2020, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe. Konferencija se održava online i traje od 16. do 18. rujna 2020.

PUBMET2020 je međunarodna konferencija koja osigurava mjesto za susret i dijalog istraživača, donositelja politika, urednika časopisa, izdavača, knjižničara i svih drugih dionika u znanosti. Uz četiri uvažena keynote govornika (Arianna Becerril García; The Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Marin Dacos; Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, Francuska, Lisa Janicke Hinchliffe; Sveučilište u Illinoisu, i Johan Rooryck; Sveučilište u Leidenu, ovogodišnji PUBMET2020 nudi i novi koncept.

U situacijama poput pandemije koronavirusa (COVID-19), konferencija se iznimno održava online, a organizatori su međuostalim pozvali ustanove iz različitih hrvatskih gradova i različitih europskih zemalja da samostalno organiziraju sesije u trajanju od pola sata do sat i pol. Tako će biti održane sesije iz Splita i Osijeka, te sesije iz Ljubljane, Sarajeva, Novog Sada, Skoplja, Pariza, Brisela na kojima će se diskutirati različite teme otvorene znanosti relevantne za pojedinu ustanovu i državu. Organizirane su i četiri radionice (npr. akademsko pismo) i dvije panel sesije, o „malim“ časopisima iz manjih znanstvenih zajednica i o politikama otvorene znanosti.

Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući upravljanje istraživačkim podacima, Europski otvoreni istraživački oblaku (EOSC) i druge inicijative Europske komisije, ulogu visokoškolskih i znanstvenih knjižnica u osiguravanju infrastrukture za organizaciju i pohranu rezultata znanstvenih istraživanja, prihvaćanje politika otvorene znanosti, pravna i etička pitanja, sustave nagrađivanja istraživača i postupke prosudbe, održive modele u otvorenom izdavaštvu i uredničke procese, znanost za javnost i ostale važne teme znanstvene komunikacije.

Novost Pubmeta2020 je i PubmetRun, poziv da sudionike pozovemo i na fizičke aktivnosti. Utrka je virtualna, a natjecatelji mogu trčati ili hodati 5K (5 km ili 3,1 milje) te putem «trkaćih» aplikacija poslati snimku zaslona svoje aktivnosti.

Program i detaljni raspored konferencije PUBMET2020 možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Više o konferenciji PUBMET2020 pronađite na službenim stranicama ili na društvenim mrežama: Facebook i Twitter.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...