Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Splitsko-dalmatinska

Biografski film o legendarnom Hajdukovcu osvojio nagradu za najbolji sportski dokumentarac

Dokumentarni film “Ivanova igra” redatelja Tomislava Žaje osvojio je nagradu za najbolji sportski dokumentarac na Austria International Film Festivalu, a nakon festivalskih prikazivanja u Francuskoj, Rusiji, Grčkoj, Izraelu i SAD-u u međuvremenu je uvršten i u programe International Sound & Music Film Festivala u Puli, Liburnija Film Festivala u Opatiji, Garden Route International Film Festivala u Južnoj Africi i Ananse Cinema International Film Festivala u Gani. Film Ivanova igra nastao je uz potporu HAVC-a i UEFA-e, a svjetsku distribuciju je preuzela tvrtka Antipode Films iz Moskve.

Ivanova igra je biografski film o legendarnom Hajdukovom nogometašu Ivanu Gudelju, koji je na vrhuncu karijere obolio od virusa hepatitis B. Ovaj izvanredni sportaš nije klonuo duhom, nego se nastavio boriti, ovaj put daleko od publike i svjetla reflektora, sam protiv nevidljivog protivnika.

– Svoj sam život posvetio nogometu i sportu, a nakon prekida karijere i borbi za zdravlje, samopouzdanje, život dostojan življenja, pri čemu sam najveću potporu nalazio u obitelji i prijateljima koji mi niti u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa. Jer, u jednom trenutku ste na vrhu i želi vas Real Madrid, a u drugom ste sami, gotovo zaboravljeni, prepušteni borbi za život pitajući se ima li života nakon nogometa, ima li nade i smisla. No, pun uspona i padova, život donosi i puno sreće, pa sam naučio cijeniti svaku sekundu. Danas znam da se moj trnoviti put isplatio, što me čini neizmjerno ponosnim – kazao je Ivan Gudelj ovom prilikom.

Redatelj Tomislav Žaja je u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri kao producent, redatelj i scenarist radio na preko pedeset dokumentarnih filmova, a njegova djela su prisutna na filmskim festivalima i televizijama širom svijeta.

– Iznimno poštujem Ivana Gudelja i od njega sam mnogo naučio. Potakao me da razmislim o vlastitom životu, ciljevima i pobjedama koje želim osvariti te o tome postoje li bilo kakve granice, izuzev onih koje si postavljamo sami. Ovo je film nade. A da bi nada postala stvarnost, u životu je, baš kao i u nogometu, potrebna vrhunska igra i vještina, gotovo umjetnost. Ivana Gudelja smatram umjetnikom nogometne i životne igre, koji svakog dana nastoji dati sve od sebe i odigrati na vrhunskoj razini – kazao je Žaja.

IVANOVA IGRA
redatelj: Tomislav Žaja, produkcija: Gral Film / 52 min. / 2019.

Austria International Film Festival, Beč 2020.
– Nagrada za najbolji sportski dokumentarac

Play Film Festival, Pariz 2020.
– Nominacija za najbolji dokumentarni film

Interdoc Film Festival, Moskva 2020.
– Službeni program

South East European Film Festival, Los Angeles 2020.
– Službeni program

Marathon Film Festival, Atena 2020.
– Službeni program

Near Nazareth Film Festival, Afula – Izrael 2020.
– Službeni program

Garden Route International Film Festival, Knysna – Južna Afrika 2020.
– Službeni program

International Sound & Film Music Festival, Pula 2020.
– Službeni program

Liburnia Film Festival, Opatija 2020.
– Službeni program

Ananse Cinema International Film Festival, Cape Coast – Gana 2020.
– Službeni program

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zanimljivosti

Prethodnih dana na društvenim mrežama se proširila vijest da ako se javite na ovaj broj, vrlo je vjerojatno da ćete ostati bez novca. Brojni...

Događanja

Pogoditi dobitne brojeve lutrije san je svakog igrača Eurojackpota. Budući da se lutrija u potpunosti temelji na sreći, nije tako lako napraviti pravi izbor....

Šibensko-kninska

Počinje pakleni listopad za Narančaste...

Splitsko-dalmatinska

Pronaći igrače za tri pozicije: desnog bočnog, srednjeg veznog i napadača, ključna je zadaća vodstva Hajduka prije početka nove sezone. Zasad se čini da...