Split

VELIKA STVAR ZA SPLIT // Potpisan ugovor o sanaciji Karepovca, rok završetka 2 i pol godine

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Hrvoje Merki, direktor vinkovačke tvrtke „Eurco d.d.“ i Arsen Zoran Tonšić, prokurist tvrtke „G.T. Trade d.o.o. Split“ u ime izvođača radova, potpisali su danas Ugovor o sanaciji odlagališta otpada Karepovac.

Ugovorena vrijednost radova sanacije je 67.130.328,95 kuna, a što sa PDV-om ukupno iznosi 83.912,911,19 kuna. Gradonačelnik Krstulović Opara naglasio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom jer se konačno, istaknuo je, sanira dugogodišnja ekološka bomba u samom srcu grada. Potpisivanje ugovora upriličeno je u Domu kulture „Jozo Buliga“ na Klisu.

„Prva faza sanacije Karepovca konačno kreće s izabranim ponuđačem radova koji je na ponovljenom natječaju izabran kao ponuditelj s najboljim i najkvalitetnijim uvjetima. Riječ je uglednim tvrtkama koje su se već iskazale na ovom polju. Ovim korakom krećemo u sanaciju višedesetljetne ekološke bombe u srcu Splita, odlagalištu na kojem ne odlažu smeće samo građani Splita nego i ostali gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Oko 135 tisuća tona smeća se na godišnjoj razini odloži na Karepovcu, od čega se na Split odnosi samo 60 tisuća tona. Rok završetka svih ugovornih radova, odnosno prve faze sanacije, je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao. Vjerujem da će biti i kraće, jer nas u to uvjeravaju iskusni izvođači radova, a tu je i spremnost gradske uprave, te ostalih sudionika. Važno je da predstojeći posao bude kvalitetno obavljen, te da zadržimo dinamiku radova“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Splitski je gradonačelnik kazao kako financijska sredstva za realizaciju ovog ugovora osiguravaju Grad Split i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i to u omjeru Grad Split 60 posto, a Fond 40 posto.

„Nastojat ćemo taj omjer smanjiti u korist građana Splita, da manje plaćaju“, istaknuo je gradonačelnik.

Kako je gradonačelnik pojasnio na današnjoj svečanosti , projekt je podijeljen na tri paketa („A, „B“ i „C“ paket). Potpisani ugovor odnosi se na prvu fazu paketa „A“ koja predviđa, naglasio je Krstulović Opara, izgradnju novih ploha s iskopom i premještanje postojećeg otpada uz izgradnju prateće infrastrukture: ophodna cesta za tešku mehanizaciju, trafostanica, hidrantska mreža s hidroforskom stanicom, crpna stanica sa odvodnjom procjednih voda, vanjska rasvjeta obodne prometnice, plato plinske stanice i obodni kanal s odvodnjom oborinskih voda.

„Budući Centar za gospodarenjem otpadom u Lećevici nedavno je dobio lokacijsku dozvolu, a što je važna pretpostavka za rješenje cijelog ovog kompleksnog pitanja koje tišti cijelu našu županiju. Valja prvo završiti ovu fazu sanacije kako bi smo što prije prešli na drugu i treću fazu sanacije. Dinamika radova je vrlo važna. Radovi se moraju obaviti bez kašnjenja i bez penala“, naglasio je splitski gradonačelnik.

Zoran Tonšić, prokurist tvrtke „G.T. Trade d.o.o. Split“ najavio je izlazak mehanizacije i strojeva na teren Karepovca u roku od mjesec dana. Tonšić je naglasio kako prva faza sanacije obuhvaća uređenja sjevernog, zapadnog i južnog dijela odlagališta s prebacivanjem otpada, te izgradnju odlagališne kazete na istočnoj strani odlagališta s dvije plohe, uz cjelokupni brtveni sustav predviđen projektom.
„Nakon toga više nema ugrožavanja tla sa štetnim otpadnim vodama. Po izgradnji centra u Lećevici slijedi zadnja faza, a to je zatvaranje Karepovca i stvaranje jednog zelenog parka“, kazao je Tonšić.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kazao je kako se koncepcija projekta sanacije odlagališta Karepovac temelji na sanaciji postojećeg dijela odlagališta, te osiguranju kapaciteta odlagališta za odlaganje otpada do izgradnje Centra za gospodarenjem otpadom Splitsko-dalmatinske županije.

Potpisivanju ugovora u Domu kulture nazočili su i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, pročelnica p.o. Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju Ana Pogorelić, Zrinka Bušić, koordinatorica Projekta sanacije Karepovca, te gradonačelnici gradova i načelnici općina Splitsko-dalmatinske županije.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */