Zanimljivosti

Japanci grade najviši svjetski neboder od drveta

Screenshot: archdaily.com

Japanski arhitekti odlučile su napraviti najviši svjetski neboder od drveta. Neboder će biti visok 350 metara, bit će izgrađen u centru Tokija i koštat će 5,9 milijardi dolara.

Ideja je da se izgradnjom ove zgrade, ali i cijelog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prijestonica transformira u ekološki grad-šumu.

Projekt W350 imat će 70 katova i čak 90 posto konstrukcije bit će od drveta, dok će 10 posto činiti čelik. Zgrada će imati kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni dio. Krov će biti vrt, ali će i terase biti ispunjene zelenilom.

Nova tehnologija omogućila je da drvo postane idealan materijal, jer je obnovljivo i može se reciklirati – kaže Ricardo Tossani japanski arhitekt.

Ipak, trenutna pravila gradnje u Tokiju zabranjuju korištenje drveta, ali je najavljena promjena zakona. Kada bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu. Trenutno rekord drži neboder u kanadskom Vankuveru, visok 53 metra. Trenutno se u Beču, u Austriji, gradi toranj HoHo, drvena zgrada koja će biti visoka 84 metra.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */