PLUS Shopping & Stil Pozitivna priča

Predstavljamo Leu Županović: Ljepota dizajna krije se u beskonačnim mogućnostima

Predstavljamo Vam umjetnicu Leu Županović sa svojim zanimljivim idejama koje u svojem realiziranom metalnom obliku izgledaju sjajno, usklađeno, profinjeno – jednostavno šik!

Najzanimljivije detalje od samog procesa izrade do ljubavi i strasti prema metalu Lea je otkrila za DalmacijaPlus.

Kako si se odlučila baviti izradom nakita u metalu? Što te je njemu najviše privuklo?

Nakon gimnazije završavam Akademiju primjenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje sam diplomirala 2010. godine Dizajn nakita u klasi prof. Nenada Robana. Tijekom studija zanimale su me mnoge grane umjetnosti poput kiparstva, keramike, fotografije ali najveću pažnju posvećujem izučavanju zanata obrade metala i drva, što me u konačnici, u mojem daljnjem umjetničkom izražavanju i određuje. Istraživala sam razne načine oblikovanja nakita te sam opremila malu radionicu i krenula s izradom nakita od metala.

Možete li izdvojiti primjer nekog komada nakita kojeg ste izradili a koji Vam je najviše prirastao srcu?

Aluminij je materijal za kojim najčešće posežem u svom radu zbog jednostavnosti obrade, male težine uz znatnu čvrstoću i otpornosti prema kemijskim utjecajima. Toliko me zaintrigirao da sam proširila njegovu primjenu sa nakita na ostale predmete primjenjene umjetnosti poput izrade zidnih satova, slika, lampi i dr. Nakon završetka Akademije nastavila sam sa istraživanjem i razvijanjem svog umjetničkom stvaralaštva što je rezultiralo pokretanjem vlastitog posla i prodaje radova putem webshopa.

Obzirom da se niste bazirali isključivo na izradu nakita, ispričajte nam što se sve nalazi u Vašoj paleti proizvoda s kojima uveseljavate kupce?

Danas, stremljenja su usmjerena prema produkt dizajnu, pogotovo rasvjetnim tijelima – zidnim sjenilima, stropnim, stolnim i podnim lampama. Izrada rasvjetnih tijela je rezultirala i suradnjama sa firmama koje se bave dizajnom interijera. Uz rasvjetna tijela tu su kolekcije slika od aluminija, zidnih satova, nakita od poludragog kamenja i raznih personaliziranih radova po narudžbi poput portreta, privjesaka za pse, ogrlica sa imenom i sl. Svaki predmet ručno je rezan, obrađen turpijama i završnu obradu radim brusevima različitih granulacija.

Izradom predmeta od metala ostavljate vlastiti pečat i dajete osobnu notu. Što vas po Vašem mišljenju čini drugačijom od drugih?

U svom stvaralaštvu nevežem se samo na estetiku već mi je primarna funkcionalnost predmeta. Sve to daje dodatni izazov svakom dizajneru. To je ono što te navodi da budeš bolji, domišljatiji i kreativniji u svom poslu, te da se kroz svoj rad razvijaš. Upravo se u beskonačnim mogućnostima krije ljepota dizajna.

Radove možete pogledati na stranici www.madfly-design.com

Facebook – www.facebook.com/MadflyDesign

Mail: info@madfly-design.com

Besplatno oglašavanje

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */