Iskusniji Pavić nadjačao Mektića u finalu US Opena!

Mate Pavić prometnuo se u pravog Grand Slam pobjednika! Današnjim osvojenim naslovom na US Openu u konkurenciji parova stigao je do svog četvrtog Grand Slam naslova u karijeri. Dva je osvojio u konkurenciji mješovitih parova (US Open 2016., Australian Open 2018.) i dva među muškim parovima (Australian Open 2018., US Open 2020.). Očito obožava američki i australski beton. Današnji trofej proslavio je s partnerom Brazilcem Brunom Soaresom koji ima dva naslova više na Grand Slamovima. Svladali su našeg Nikolu Mektića i Nizozemca Wesleyja Koolhofa sa 7:5, 6:3 nakon sat i pol igre.

Uzeli servis u najboljem trenutku

U prvom setu svaki par maksimalnom koncentracijom držao je svoj servis. Do rezultata 6:5 za Pavića i Soaresa, vidjeli smo samo jednu break loptu i to kod rezultata 3:2 za isti par, ali hrvatsko-brazilska kombinacija nije mogla već tada iskoristiti priliku. Međutim, u 12. gemu uhvatili su je objeručke i to u najboljem mogućem trenutku, na set lopti. Mora se napomenuti kako je u tom gemu Koolhof na servisu imao 40:15, no on i Mektić sve su uprskali.

Nepogrešivi na svom servisu

U drugom setu također su bili bolji Pavić i njegov brazilski partner te su već kod vlastitog vodstva na 1:0 imali dvije break lopte, no Mektić i Koolhof održali su se u meču. No, ne predugo. Kod 3:2 za Pavića i Soaresa na Mektićevom servisu, hrvatsko-nizozemska kombinacija bila je suočena s tri break lopte. Njihovi su protivnici drugu šansu iskoristili. Do kraja meča sačuvali su svoj sjajan servis te zasluženo ugrabili prvi zajednički Grand Slam naslov.

Prvi pobjednici-nenositelji nakon 20 godina

Prvi je ovo Grand Slam trofej Mate Pavića nakon onog maestralnog Australian Opena 2018. kada je bio glavna zvijezda dvotjednog boravka u Melbourneu osvojivši dva naslova, u konkurenciji parova s Oliverom Marachom i u mješovitim parovima s Gabrielom Dabrowski. Prvi je ovo hrvatski trofej u parovima na US Openu nakon punih 50 godina. Tada je Nikola Pilić u paru s Francuzom Pierrom Barthesom u finalu svladao legendarne Australce, Roya Emersona i Roda Lavera s 3:1 u setovima. Također, Pavić i Soares postali su prvi tenisači nakon 20 godina u konkurenciji muških parova da su osvojili turnir, a da nisu nositelji. Posljednji kojima je to uspjelo bili su Lleyton Hewitt i Max Mirnji 2000. godine.

Zanimljive činjenice o Pavićevom osvajanju US Opena

  • prvi Hrvat pobjednik u parovima US Opena nakon 1970. godine i Nikole Pilića
  • zajedno sa Soaresom prvi par nakon 2000. godine pobjednik US Opena, a da nije nositelj
  • ovim trofejom izjednačio se s Ivanom Dodigom na vrhu liste najtrofejnijih hrvatskih tenisača na Grand Slamovima s četiri trofeja
  • Pavić i Soares sada skaču s 28. na 2. poziciju najboljih svjetskih parova u ovoj godini!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *