PLUS Hrvatska

Zoran Vakula dao svoju prognozu za Božić i novogodišnje blagdane, evo što kaže

foto: ilustracija

Glavni meteorolog Hrvatske radio-televizije, Zoran Vakula dao je svoju prognozu kakvo nas vrijeme čeka za Božić i novogodišnje blagdane, kakva će biti predstojeća zima te je odgovorio na pitanje je li zimski tip osobe, piše Večernji list.

Na pitanje hoće li božćni i novogodišnji blagdani biti bijeli i snježni, Vakula je rekao da nam iskustvo govori kako u hrvatskim nizinama snijeg za Božić u prosjeku padne svake četiri godine, međutim da još uvijek nije moguće pouzdano prognozirati hoće li ga biti ove godine.

“No, temperatura tih dana u mjesecu vjerojatno neće biti odviše visoka pa, ako bude dovoljno vlage i oblaka, eto nam ponegdje i bijelog Božića ili barem kasnije tijekom blagdana, kada se vjerojatnost snijega i statistički povećava”, rekao je Vakula za Večernji list.

Naš poznati meteorolog s Hrvatske radio-televizije rekao je da nije zahvalno prognozirati kakva će biti predstojeća zima, blaga ili studena, s puno ili malo zimskih oborina.

“Prošla je zima bila barem malo toplija od prosjeka, a imali smo vrlo topao, ponegdje i ekstreman siječanj te relativno hladnu veljaču. Ne bi me čudilo ponavljanje takve zime. Uostalom, velika temperaturna odstupanja postala su gotovo redovita pojava u svim godišnjim dobima.

Oborine je još nezahvalnije prognozirati, vrstu čak pouzdano i nemoguće, ali može se reći da će u većini Hrvatske u razdoblju prosinac – veljača količina oborine biti veća od prosjeka”, rekao je Vakula.

Vakula je također rekao da osobno nije zimski tip. Iako su mu topliji i vrući periodi godine draži, ipak nije “ni za dulje boravke u egzotičnijim krajevima”.

“Unatoč kojekakvim ‘situacijama’, ne samo meteorološkim nego i onim koje mogu biti bolje i koje pobuđuju na propitivanja i parafrazu Preradovića: ‘Bože mili, kud sam zašo, bi li se izvan Hrvatske snašo?!’, mislim da nam ipak nema do Lijepe Naše. Još da nam je više organiziranosti, dobre volje i radišnosti, a manje licemjera, nepoštenja i jalnosti.”

Idućih dana sunčano i svježije
A ako je za pouzdanu prognozu tijekom blagdana prerano, možemo bar sa velikom sigurnošću prenijeti što nas čeka idućih dana.

Tako će u nedjelju ujutro biti pretežno sunčano i svježije. Od sredine dana sa zapada porast naoblake, ponegdje i kiša.

Puhat će umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, u gorju s jakim udarima, a na Jadranu poslijepodne u okretanju na sjeverozapanjak. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na Jadranu od 5 do 9, a najviša većinom između 10 i 15 °C.

I početkom idućeg tjedna će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Povremeno će u unutrašnjosti biti slabe oborine, u ponedjeljak kiše, a u utorak susnježice i snijega i to uglavnom u gorskim i stočnim predjelima.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu uz obalu i bura. Temperatura zraka u padu.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */