Zdravlje

ZA ZDRAVIJI ŽIVOT // Donosimo 6 razloga zašto je dobro jesti balancane

Balancana se počela uzgajati u Kini u 5. stoljeću pr.n.e., a široj javnosti je ova namirnica poznata kao patlidžan. Od samog uzgajanja počinje se širiti po raznim gastronomijama u Aziji, a u Europu stiže tek u 14. stoljeću. U Italiji su ga dugo uzgajali kao ukrasno bilje, a prvi put je poslužen na stolu Loiusa XIV početkom 16. stoljeća.

Američki predsjednik Thomas Jefferson kao pasionirani vrtlar donio je patlidžan početkom 18. stoljeća u Sjedinjene Američke Države. Ali tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Talijana u Ameriku postao je sastavni dio kulinarstva.

Patlidžan se ubraja u zdrave namirnice koje imaju nisku kalorijsku vrijednost, obiluju vlaknima i antioksidansima, a pogoduju zdravlju cijelog organizma.

Odličan je za zdravlje srca i gubitak kilograma

Balancana je izrazito povoljna za zdravlje srca. Njenom konzumacijom možemo smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi, poboljšati zdravlje stijenki arterija i opustiti napete krvne žile. Balancana sadrži visoki udio vode i spada u niskokaloričnu namirnicu. Ove značajke čine je idealnom namirnicom za osobe koje paze na prehranu i koji žele smanjiti tjelesnu težinu. Njena spužvasta tekstura omogućava da je pripremate na razne načine, bez isušivanja.

Pomaže zdravlju mozga

Visoki udio fitonutrijenata u balancanama, pomaže zdravlju mozga štiteći ga od slobodnih radikala i ostalih štetnih utjecaja. Balancana sadrži i kompleks B vitamina koji ublažavaju tjelesnu i mentalnu tjeskobu. Zato je balancanu bolje jesti u što prirodnijem obliku, s minimalno termičke obrade.

Ima malo kalorija

Pazite li na unos kalorija, balancanu možete bezbrižno konzumirati. Jedna šalica balancana sadrži samo 35 kalorija što je izuzetno malo s obzirom na njenu hranjivu vrijednost.

Balancana kao izvor kalija

Kalij je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka i pomaže u sprječavanju bolesti desni. Ključna je komponenta u borbi protiv upale desni i arterija.

Ima visoki udio GABA aminokiselina

GABA (gama-aminobuterna kiselina) je aminokiselina koja smanjuje anksioznost, poboljšava san i usporava misli.

 

Pomaže kod zatvora

Balancana je idealna protiv opstipacije ili zatvora zbog velike količine vlakana koja čiste crijeva od toksina i potiču redovitu probavu.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */