Zdravlje

ZAŠTO NAM JE POTREBAN? // Nedostatak vitamina C uzrokuje oboljenja nogu

Nedostatak vitamina C izaziva bolna oboljenja nogu koja vode povećanom smrtnom riziku usljed otkazivanja srca, zaključili su belgijski istraživači u svom istraživanju.

Uzrok tome je oboljenje perifernih arterija, gdje se naslage masnoća talože uzduž zidova ovih krvnih sudova, zaustavljajući cirkulaciju u nogama i stopalima. Ovo oboljenje je jedan od oblika ateroskleroze (atherosclerosis), praćeno grčevima i zamorom pri dužem stajanju, koje vodi oboljevanju srca.

Arterioskleroza je inače općeniti pojam za više bolesti u kojima stijenka arterije postaje tanja i manje elastična. Najvažniji i najčešći oblik te bolesti je ateroskleroza pri kojoj dolazi do nakupljanja masnog materijala pod unutrašnju ovojnicu (endotel) arterijske stijenke. Ateroskleroza može zahvatiti arterije mozga, srca, bubrega, drugih vitalnih organa, te ruku i nogu. Kada se ateroskleroza razvije u arterijama koje opskrbljuju mozak može doći do moždanog udara, a ukoliko zahvati arterije koje opskrbljuju srce može nastupiti srčani udar.

Znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju na ovom projektu pronašli su dva puta manju koncentraciju vitamina C kod osoba sa bolovima u nogama, uspoređujući ih ih sa zdravim ljudima.

“Prema našim podacima, ne možemo zaključiti da se bolest perifernih arterija ili ateroskleroza mogu sprječiti povećanim uzimanjem vitamina C”, upozorava Michael Langlois, ispred istrazivackog tima koji je objavio svoje rezultate u časopisu o cirkulaciji (Circulation Journal).

Američko udruženje kardiologa (The American Heart Association) ističe da vitaminska dopuna ishrani nije zamjena za dobro balansiranu prehranu, i preporučuje da zdrave osobe trebaju koristiti vitamine iz svjezeg voća i povrća.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */