PLUS Dalmacija

ZADRANKA OD STRESA ZBOG KREDITA DOBILA ARITMIJU SRCA I IZGUBILA KOSU // “Švicarci su mi uzeli i zdravlje i dom, ali pobijedila sam banku”

foto: ilustracija

Milena Vidov, 54-godišnja prodavačica u jednoj zadarskoj trgovini odjeće i obuće, digla je 2005. godine – kao i mnogi Hrvati u to vrijeme – kredit u švicarskim francima. Službenica u Zagrebačkoj banci rekla joj je da švicarska valuta ima povoljniji tečaj pa je digla 100.000 franaka. Namjeravala je renovirati majčin stan dok još nije prestara za to i dobrog je zdravlja.

No, sljedećih godina život joj se pretvorio u kaos pa je morala prodati obiteljsku kuću u Ražancu kako bi isplaćivala rate kredita, kazala je za 24 sata dodavši da joj je zbog svega stradalo zdravlje.

– Dvije godine kasnije franak je počeo divljati, a skakale su i kamate. Dok je banka zarađivala i na jednom i na drugom, ja sam radila u trgovini i čistila tuđe kuće kako bih mogla platiti ratu kredita koja je dostizala i do 4700 kuna mjesečno. Bilo mi je jako teško. Majčin stan je bio pod hipotekom za taj kredit. Od silnog stresa dobila sam aritmiju i otpala mi je kosa, bila sam ćelava, kazala je za Milena Vidov za 24 sata.

Uspjela je 2015. godine obaviti konverziju kredita iz franka u euro za što je dobila 3200 kuna odštete za preplaćene kamate iako je sudski vještak procijenio da bi trebala dobiti 30.300 kuna.

– Tužila sam banku zajedno s odvjetnikom Božom Vrkićem, koji je bio u istom problemu, i evo, nakon sedam godina sudovanja, dobila odštetu. Banka mi je potkraj srpnja isplatila taj novac, zadovoljno kazuje Zadranka ohrabrena tom presudom za daljnje pravne bitke.

– To je presedan. Sudovi su utvrdili da je banka postupala nepošteno, odnosno suprotno Zakonu o obveznim odnosima i direktivi Europske ekonomske zajednice. Takve odluke daju nadu da će svi korisnici kredita, neovisno o konverziji, moći zahtijevati isplatu preplaćenih iznosa po promjenjivoj kamatnoj stopi, a na koje promjene nisu mogli utjecati, pojasnio je njezin odvjetnik.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */