Zdravlje

VRLO JEDNOSTAVNO // Našli smo način kako se muškarci mogu zaštiti od raka prostate

Studija na 32 tisuće muškaraca dokazala je da potreba za orgazmom nije samo evolucijska, već i zdravstvena.

Rak prostate je jedno od najvažnijih zdravstvenih pitanja za muškarce širom svijeta. Pojava bolesti ima znatan porast nakon 50-e godine života, a povezuje se s povećanom prostatom i čestim urinarnim infekcijama.

No, postoji i siguran način za zaštititi se od njega, uz metodu koju treba primjenjivati tijekom cijelog života, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Oni su u velikoj studiji objavljenoj u časopisu European Urology otkrili kako je seksualna aktivnost jedan od najboljih načina prevencije tog malignog oboljenja.

Promatrajući seksualne navike više od 32 tisuće muškaraca, otkrili su da oni koji ejakuliraju 21 put na mjesec i više, imaju znatno manji rizik razvoja bolesti.

– Potvrdili smo da muškarci koji su manje seksualno aktivni, bilo s partnericom ili kroz masturbaciju, imaju veću sklonost bolesti. Koliko god banalno zvučali, u ovom je smislu ejakulacija lijek – zaključili su autori studije.

Prema njima, oni koji imaju 21 ili više ejakulacija na mjesec imaju manji rizik od raka za 33 posto, a zašto je tome tako nije posve utvrđeno, no pretpostavlja se da je ejakulacija način “izbacivanja toksina iz organizma”.

Zbog toga je i seksualna potreba muškaraca ne samo evolucijski, već i zdravstveno uvjetovana te kao takva nužna.

Muškarci srednje dobi, koji provode više od devet sati tjedno vozeći bicikl imaju od pet do šest puta veći rizik od dijagnoze raka prostate, pokazala je velika studija Sveučilišta London na 5.200 biciklista.

Osim toga, rizik nastanka raka je dvostruko veći kod pretilih muškaraca, a među opasne čimbenike spada i pušenje te učestalo konzumiranje gaziranih pića.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */