Split

Vlasnik nekad najjače prehrambene tvrtke u Dalmaciji oslobođen optužbi

Četiri godine nakon što je proglašen krivim, bivši vlasnik nekad mega uspješne tvrtke SMS Srđan Mladinić oslobođen je danas na ponovljenom suđenju na Županijskome sudu u Splitu optužbe za zloporabu na štetu svoje bivše tvrtke u iznosu od 3,5 milijuna kuna. 

Mladinić je oslobođen optužbi da je, kao jedini osnivač i član Uprave SMS-a, u više navrata od 2004. do 2009. zatražio isplate s računa društva u iznosu od 4,75 milijuna kuna prikazujući u knjigovodstvu taj iznos kao pozajmice. Teretilo ga se da je uzimao novac, a da je njegova tvrtka ostvarila 1,18 milijuna kuna dobiti pa nije mogla opravdati tolike isplate. Županijsko državno odvjetništvo teretilo ga je da je takvim postupanjem oštetio SMS za 3,5 milijuna kuna.

Potvrdio da je uzeo novac, ali ga je i vratio

Na sudu je Mladinić potvrdio da je uzeo novac, ali i rekao da je novac vratio. Na prvom suđenju 2014. Mladinić je proglašen krivim i uvjetno je osuđen uz rok kušnje od pet godina. Tom presudom određeno je i da mora vratiti spomenutu milijunsku štetu te da pet godina ne može biti član uprave nijednog trgovačkog društva.

Tvrtka SMS propala je nakon što je Srđan Mladinić 2009. uhićen kad je u vezi s Podravkom optužen za gospodarski kriminal i izvlačenje milijuna. SMS se bavio soljenjem sitne plave ribe za velike prerađivače, izradom džemova, maslina i drugih prehrambenih proizvoda te je s vremenom postao prepoznatljiv brend. Zapošljavao je 200 radnika.

Ostao bez prihoda, izgubio stan, obitelj…

Tijekom ponovljenog postupka, tužitelj je ponovno predložio osuđujuću presudu, uvjetnu kaznu i oduzimanje imovinske koristi, ali ne u milijunima, već u iznosu od 60.000 kuna.

Branitelj je istaknuo da je novac uziman iz SMS-a za osnivanje tvrtke u Omanu, koja je bila uvoznik njihovih proizvoda, što je i dokazano. Istaknuo je da je taj posao propao zbog Mladinićevog uhićenja 2009. godine, kad su prekinute poslovne aktivnosti SMS-a, a kasnije ga je preuzeo stečajni upravitelj.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora, Srđan Mladinić ostao je bez prihoda, izgubio je stan i obitelj te je uništen na sve moguće načine. Stoga je zatražio oslobađajuću presudu, piše Slobodna Dalmacija.

Sudsko vijeće prihvatilo je njegove argumente i oslobodilo ga.

U svojoj završnoj riječi Srđan Mladinić je istaknuo da ne bi živio od pomoći Centra za socijalnu skrb i ostao bez ičega da je zaista uzeo novac, kao što mu se stavljalo na teret.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */